ГЕРБ разчитат на държавната субсидия за изборите, БСП и ДБГ ще теглят заеми

ГЕРБ разчитат на държавната субсидия за изборите, БСП и ДБГ ще теглят заеми

С 29 млн. лева от държавната субсидия тръгва на изборите бившата управляваща партия ГЕРБ. От там казват, че парите са в банка и ще бъдат използвани разумно. Няма да харчим повече от разпоредените от закона 4 млн. лева, заявиха от ГЕРБ. За разлика от бившите управляващи, БСП и "Движение България на гражданите” (ДБГ) ще изтеглят заеми, разказаха от партийните централи, цитирани от Дарик радио.

Ако през 2009 г. ГЕРБ атакуваха парламента със заеми, които взеха Бойко Борисов и Цветан Цветанов, днес партията е събрала 29 млн. лв. от държавната субсидия.

"Припомнихте ми как двамата лидери на партията заложиха апартаментите си на миналите избори през 2009-а. После, вследствие на резултатите, които постигнахме, се върнаха заемите, които те бяха взели, че и останаха”, заяви Димитър Главчев, кандидат за втори мандат в парламента.

През 2012 г. БСП са разполагали с 9 млн. лв. от държавната субсидия, които обаче са похарчени за текущи разходи. Затова левицата ще тегли нов заем. "Вече е известно, че кандидатстваме в същата банкова институция за заем в порядъка на 2 170 000 лева. Тази сума, която трябва да възстановим по досега действащия кредит, по-малко от 700 000 лева, веднага ще бъде използвана за рефинансиране на кредита. Това е сума, която ни е необходима, за да посрещнем конкретно предстоящите избори”, обясни Емил Костадинов от БСП.

Договор с банка е сключила и партията на Меглена Кунева. "В края на миналата година "Движение България на гражданите” подписа за отпускането на банков кредит в размер до 1 млн. лева, чрез който ние мислим да бъде извършено финансирането на нашата предизборна кампания”, коментира Димитър Танев.

Кампанията на коалицията "Съюз на демократичните сили" (СДС) няма да надхвърли 1 млн. лева, съобщи председателят на националния изборен щаб на партия Борис Марков.

Средствата ще бъдат ползвани за медийното представяне на коалицията - в телевизии, вестници и радиа, както и в информационни сайтове, посочи Марков.

Кампанията ще се финансира изцяло от партия СДС и от кандидатите в листите в законовия размер, поясни той и допълни, че на никой кандидат в листите не са искани пари, за да е там.

В десницата не всичко е свързано с пари, купуване на участия и листи, заяви Марков и добави, че при тях това отсъства.

Той коментира изнесените вчера информации, че за участие в коалиция с ДСБ от "Синьо единство" са поискани над 1 млн. лева. "Искането на финансова вноска от 1 млн. лева на която и да било партия, за да участва в коалицията, още повече с ясното съзнание, че това е млада политическа формация като "Синьо единство", която няма държавна субсидия и приходи, е създаване на обвързаности", защити позицията на Надежда Нейнски и нейни поддръжници Марков. Довчера той и хората на лидера на СДС Емил Кабаиванов бяха "врагове" на отцепниците от СДС около Нейнски, но след разрива им с ДСБ "принципно" се изказаха в тяхна защита.

Марков заяви, че освен в традиционните медии кампанията на сините ще се развива и в интернет. Коалицията ще има свой блог, както и страници в социалните мрежи.

Целта ни е да не влезем в "стандартното клише - умна физиономия с вратовръзка, гледа от плакат, като бебе в лампа и казва гръмки фрази, с които трябва да привлече хиляди хора на улицата", обобщи Марков. По думите му нищо от изтърканите политически клишета нямало да бъде видяно в тяхната кампания.

На пресконференцията бяха представени и част от водачите на листи - в Пловдив област водач е лидерът на "Обединени земеделци" Петя Ставрева; в 23 МИР София - говорителят на СДС Любен Петров; в 24 МИР София водач е Марио Топчийски; в 25 МИР София - организационният секретар на синята партия Константин Арабаджиев, който ще води и листата в Разград.

В Пловдив-град водач ще е д-р Георги Кръстев, в Плевен - д-р Мариана Лазарова, в София област водачът е Златослав Златанов, а в Русе - общинският съветник Юлиян Гарелов.

Листата на синята коалиция в Пазарджик ще бъде водена от Милена Митева, в Хасково - от Георги Шишков, в Търговище - от Снежана Сутулова. Във Велико Търново водач е Петър Кънчев, а във Враца - д-р Дилян Петров.

Цялата листа на коалицията е публикувана на сайта на СДС.

Кампанията на СДС ще бъде открита в неделя в 18.00 ч. в централата на синята партия на "Раковски" 134.

Споделяне

Още от Избори 2013

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?