ГЕРБ разговаря с 11 желаещи да управляват столичното парно

Общинските съветници от ГЕРБ водят разговори с 11 души, които са проявили желание да влязат в ръководството на “Топлофикация-София“, след като изборът на предишните трима кандидати да влязат в борда беше отложен преди около месец и половина. това съобщи пред журналисти в четвъртък председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

В средата на октомври точно преди гласуването на избора на тримата номинирани за управата на вече общинското дружество, съветниците Георги Кадиев (БСП) и Владимир Каролев (НДСВ) извадиха скандални данни за действията на двама от тях на предишните им длъжности.

Уличени бяха Петър Илиев, който е бил заместник на подсъдимия за източване на топлофикацията бивш неин шеф Валентин Димитров, а по-късно е работил в “Булгартрансгаз“ и НЕК, и бившият шеф на ТЕЦ “Изток“ Петър Димитров. Срещу третия наминиран - икономистът Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители", нямаше възражения.

В крайна сметка обаче и тримата оттеглени кандидати няма да бъдат отново предложени за гласуване от общинския съвет, въпреки че атаките срещу Илиев и Димитров се оказали неоснователни. Причината била, че общинарите на ГЕРБ не искали да рискуват доверието на клиентите, чието запазване било основната цел, обясни Андрей Иванов.

До идния вторник групата на ГЕРБ с мнозинство в СОС ще е готова с новите предложения, а на 16 декември те да бъдат гласувани и от общинския съвет, за да може след това да се избере и шефът на топлофикацията.

В момента изпълнителен директор на затъналото в дългове и несъбрани сметки от потребители дружество е Петко Милевски, Той бе номиниран за поста от БСП през февруари 2007 г., когато дружеството беше собственост на Министерството на икономиката и енергетиката. Другият член е Любка Георгиева, шеф на дирекция в същото ведомство, чието присъствие вече не се налага след прехвърлянето на дружеството във владение на общината. Третото място в борда на парното е свободно, след като оставката си подаде Георги Кадиев.

Първоначалните очаквания бяха, че Милевски ще запази ръководната длъжност, но представеният от него оздравителен план на дружеството не се хареса на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?