На среща за Изборния кодекс

ГЕРБ разигра сценка "колко е безотговорна опозицията"

ГЕРБ разигра сценка "колко е безотговорна опозицията"

Народните представители от ГЕРБ обявиха за безотговорни БСП и ДПС, чиито депутати не се явиха на организираните от управляващите "консултации за приемането на Изборния кодекс" в сряда. Те обаче забравиха да упоменат, че и от двете формации са получили запитване дали е възможно разговорите да се проведат в четвъртък.

Консултациите бяха насрочени за сряда от 13.00 часа в зала "Запад" на Народното събрание. Председателят на правната комисия Искра Фидосова обясни, че са били изпратени покани за участие до всички парламентарни групи, но на срещата дойдоха единствено депутатите от Синята коалиция Екатерина Михайлова (ДСБ) и Мартин Димитров (НС Единство).

"Това е изключително безотговорно отношение за неприсъствие на последен кръг консултации, за които предварително си дал съгласие", коментира Фидосова.

По-късно депутатът от Коалиция за България Михаил Миков обясни пред медиите, че още сутринта Искра Фидосова е била предупредена, че днес депутатите от левицата нямат физическата възможност да участват в среща за Изборния кодекс.

"Утре ще намерим време след приключване на заседанието да седнем в една спокойна обстановка и да разгледаме предложенията на ГЕРБ за промени в закона", обясни Миков. Той посочи, че заради продължителното заседание на КСНС вчера за днес е отложено заседанието на Изпълнителното бюро да партията. "Имаме и достатъчно други задачи и е редно управляващите да се съобразяват, че ние не сме им подчинени. Така че не става дума за никакъв бойкот, обсъждаме сериозно направените предложения и утре след приключване на пленарното заседание, преди заседанието на комисията ще обсъдим предложенията на изменения в Кодекса", обясни депутатът.

След като от ГЕРБ обявиха лявата опозиция за безотговорна, Екатерина Михайлова от Синята коалиция обяви, че при това положение няма как да има консултации, но представи позицията на коалицията.

"Част от предложенията в допълнителните доклади са приемливи, но не можем да приемем формулировка в закон да се определя кой е опозиция и кой е управляващ. Недопустимо е да се казва това. Ако подобна идея е имал конституционният законодател, това щеше да го има в конституцията", каза тя и обясни, че сините ще използват всички правни механизми да противодействат на този текст, ако той все пак бъде приет така, както е предложен от ГЕРБ. Според идеята на Фидосова за опозиция трябва да се приеме тази политическа сила с депутати в парламента, която от началото на мандата му се е обявила срещу мнозинството. По тази формулировка Синята коалиция не трябва да е опозиция, защото обяви преди близо четири години, че ще подкрепя мнозинството при вземане на важни за страната решения. 

"Може да се запише, че ще се спазва квотният принцип в ръководствата на изборните комисии, ако това се направи, ще свали голяма част от напрежението", коментира още Екатерина Михайлова.

Мартин Димитров допълни, че подобна формулировка за опозиция не е нито справедлива, нито честна.

Той постави и въпроса, че референдумът и обработката на данните показват и други типове нарушения, които също, може би, ще трябва да бъдат разгледани в разговорите. Миков смята, че не бива да се водят консултации, за да се отчита консенсус, а за да се постигнат правила, които гарантират честни избори и доверие на гражданите във властта.

До реални консултации може и да не се стигне, тъй като Искра Фидосова има намерение да предложи още на утрешното заседание на правна комисия да бъдат разгледани идеите на ГЕРБ за последни поправки в Изборния кодекс.

Споделяне

Още от България