ГЕРБ размаха картата на страха, обещавайки сигурност

Цветанов: "Политическият егоизъм на отделни партии и политици води до политически цинизъм, никой не иска да бъде управляван от егоисти“

ГЕРБ ще приема закони и законови поправки, които да гарантират оптимална сигурност на границите на страната ни, което е основен приоритет за този парламентарен сезон. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация по повод началото на новия есенен политически сезон. Той посочи, че България е в деликатна ситуация и хората трябва да могат да се доверяват на властта и на експертите.

ГЕРБ ще даде своя принос за укрепване на сигурността на границите на страната, търсейки международна помощ и оптимизиране на вътрешния ресурс, подчерта Цветанов. Той допълни, че ще се радват да видят партньори в лицето на всички парламентарни групи по тази тема.

Обявеният от ГЕРБ приоритет за опазване на сигурността от предполагамия гигантски мигрантски поток, който щял да залее България, практически легитимира друг силно спорен приоритет на премиера Бойко Борисов - за сближаване с режима на Ердоган в Турция и предаване на Анкара на турски граждани, считани за "предатели" заради политическите им убеждения. Дебатът по темата се разгорещи в последния месец, особено след посещението на Борисов в Турция.

"Нямаме никакво намерение да прекратяваме законодателната си активност по отношение на съдебната реформа. Ние сме гарантът за тази реформа, защото единствени имаме ресурса и волята да направим необходимите промени, които да гарантират върховенството на закона", подчерта Цветанов.

Както за правителството на Бойко Борисов, така и за ГЕРБ като основната дясно-центристка партия в България, реализирането в пълен обем на съдебната реформа е от изключителна важност, защото това ще ни даде реална възможност да излезем от Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, смята той.

В центъра на законодателните усилия на ПГ на ГЕРБ ще бъдат и необходимите мерки във връзка с предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС, заяви Цветанов. Трябва да се възползваме максимално от това, че България ще бъде средище на европейска политика, смята той.

Енергийната диверсификация, укрепването на капацитета на въоръжените сили на държавата, както и задълбочаването на международното сътрудничество в сферата на сигурността са стъпки в посока към стабилност и засилване на националния суверенитет, които продължаваме да вървим, отбеляза Цветанов. По думите му ГЕРБ вярват, че може да се постигне консенсус по всички важни за държавата въпроси.

По отношение на предстоящите президентски избори Цветанов заяви, че му се иска бъдещият президента на България да се мисли отсега не като за политическо лице на победила в изборната надпревара партия, а като за перспективен и добър държавник.

Най-важното към момента е да проявим разум и да не даваме път на нездравословни предизборни емоции, допълни той. "Сега ни трябва човек, който ще се води от принципите на отговорност, сигурност и справедливост. Да работи в интерес на гражданите, да умее да балансира и да надгражда", каза Цветанов.

Все по-често говорим, че ни е нужно национално единство, заяви Цветанов и допълни, че политиците са длъжници на своите работодатели - гражданите. Политическият егоизъм на отделни партии и политици вече води до политически цинизъм, а никой не иска да бъде управляван от егоисти, заяви той.

По думите на Цветанов през последните седмици се вижда как политически формации и в дясно, и в ляво, демонстрират неспособност да намерят обща формула за своите политически интереси. Според него така политиците трайно обезсърчават българския избирател. Нека си поставим за цел да търсим национално единство на първо място сред политиците, след това сред избирателите, призова Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България