ГЕРБ разочаровани, че Ангел Найденов не благодарил за доброто състояние на МО

Частни фирми, ползвали безплатно армейски складове, за да не се повторят взривовете край петолъчката

Цецка Цачева, Доброслав Димитров и Валентин Радев, сн. БГНЕС

От ГЕРБ отхвърлиха критиките на новия министър на отбраната Ангел Найденов за състоянието на военното министерство, като ги определиха като цинични. Бившият зам.-военен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Валентин Радев обяви, отбелязвайки, че не е ирония, разочарованието си, че Найденов не е благодарил за доброто състояние на министерството.

Валентин Радев отхвърли категорично коментарите на новите управляващи за нередности в дирекцията "Инвестиции в отбраната", през която минават повечето поръчки на армията и се разпределят стотици милиони. Вината за лошото състояние на техниката пък прехвърли към предшествениците си, които я закупили, но не помислили да осигурят финансово жизнения ѝ цикъл. Той не прие и критиките, че частни фирми ползвали армейските складове на символична цена, за да съхраняват боеприпаси, като обясни, че това се налага от съображения за сигурност. Военните складове били най-сигурни и така не се позволявало да се стигне до инциденти като взривовете в частните складове край "Петолъчката".

Въпреки че дори и политическото ръководство на министерството, на което бе член Радев, признаваше проблеми с обществените поръчки, в сряда той отхвърли всякакви критики в тази посока.

Освен това от ГЕРБ обявиха, че в някои от решенията им в областта на отбраната е участвал и сегашният заместник-министър на отбраната Иван Иванов, който преди бе кадровик на министерството.

Ангел Найденов и екипът му предприеха курс към   разобличаване   на управлението на бившия министър Аню Ангелов, като вече повече от две седмици вадят компрометиращи според тях данни. Те са придружени с констатации за отчайващото състояние на наличната техника, дълговете на ведомството, с проведени проверки и образувани досъдебни производства. По същия начин започна и управлението на ГЕРБ в отбраната, но десетките скандали, които бяха извадени, не доведоха до присъди по високите етажи на властта. Аню Ангелов пък на раздяла констатира, че не са "последвали действия на прокуратурата и съда при очевадни престъпления“.

Найденов вече обяви, че е информирал военната прокуратура за нередности в дирекцията "Инвестиции в отбраната", но бившият шеф на парламентарната военна комисия Доброслав Димитров се усъмни, че в толкова кратък период може да бъде извършена сериозна проверка.

Радев от своя страна заподозря, че е възможно целта на коментарите за дирекцията да е желанието за подмяна на кадрите в нея и обяви, че служителите ще получат защита от страна на ГЕРБ.

Освен това от ГЕРБ не приеха и констатациите за многото неизплатени задължения на министерството, според данни на Ангел Найденов – 140 млн., лева, като обявиха, че след тройната коалиция те са били над 570 млн. лева.

"Очаквах благодарности от новото ръководство. Министерството никога не е било толкова подредено", заяви Радев.

Иначе самият той не бил съгласен с решението да бъде въведена пенсионна възраст за военните, което новото ръководство отменя и така ще спечели сериозни позитиви в армията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?