Посланията на Борисов: Трудно, тежко, бяхме принудени, благодаря

ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ подписаха за новия кабинет

Коалицията на малцинството ще бъде крепена "програмно" от ПФ и "партньорски" от АБВ, чийто депутат Калфин става четвърти вице на Борисов

ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) подписаха в четвъртък коалиционно споразумение за правителство, което на практика ще е на малцинството, но ще има подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ, което ще му гарантира парламентарно мнозинство от 137 гласа (при необходими 121). Буквално в последния момент се разбра, че лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов се е договорил с АБВ Ивайло Калфин да стане негов заместник, а не само социален министър, с което вицепремиерите в кабинета набъбнаха до четирима.

 

Останалите четири партии в 43-тото Народно събрание – БСП, ДПС, БДЦ и "Атака", обявиха, че ще са опозиция.

 

Финалното договаряне на правителството съвпадна с решението на БНБ да отнеме лиценза на КТБ, което означава, че новата власт в кратки срокове трябва да осигури допълнителни средства за изплащане на гарантираните влогове в банката, както и да се подготви за дълги съдебни дела, които се очаква да заведат облигационери и акционери на КТБ.

 

Новият кабинет, който е втори начело с Бойко Борисов и първи с един и същи министър -председател, ще бъде гласуван на 7 ноември, месец и два дни след парламентарните избори, на които ГЕРБ излезе победител, но едва с 84 депутати. Договарянето на бъдещото управление мина през серия от преговори, чийто лайтмотив беше заплахата от нови избори посред зима, ежедневно сменящите се позиции на Борисов за формата на правителството и твърдението му, че взема "най-трудното решение в живота си".

Какъв е съставът на бъдещото правителство

Премиер – Бойко Борисов (ГЕРБ)

Вицепремиер по икономиката и еврофондовете – Томислав Дончев (ГЕРБ)

Вицепремиер по администрацията и електронното правителство – Румяна Бъчварова (ГЕРБ)
Вицепремиер по европейските въпроси – Меглена Кунева (РБ)

Вицепремиер по социалната политика и демографското развитие – Ивайло Калфин (АБВ)

Министър на финансите – Владислав Горанов (ГЕРБ)

Министър на вътрешните работи – Веселин Вучков (ГЕРБ)
Още...

Драма при Реформаторите

 

Истинската драма обаче се разрази сред Реформаторите, чийто Граждански съвет в четвъртък по обед, малко преди Борисов да внесе папката с проектосъстава на правителството при президента, настояха лидерът на СДС Божидар Лукарски да бъде оттеглен като кандидат за икономически министър. Председателството на РБ отказа. В същото време симпатизанти и поддръжници на РБ поискаха Вежди Рашидов от ГЕРБ да не бъде отново министър на културата, но името му фигурира в списъка, внесен финално от Борисов при държавния глава. Отделно от това поддръжниците на РБ не приемат номинацията на Владислав Горанов от ГЕРБ за финансов министър поради силните подозрения, че "офицер за връзка с Пеевски", както неофициално го наричат в партията му.

 

На какви документи ще се крепи управлението

 

Правителството, чиято заявка е за изкара пълен мандат, макар че малцина вярват в това, ще действа при сложен механизъм от договорености.

 

Ядрото е споразумението за коалиционно управление между ГЕРБ и РБ, подписано тържествено от неговите лидери в зала "Запад" на НС. На същото място бе подписана декларацията за подкрепа на коалицията от страна на Патриотичния фронт, който със своите 19 депутати ще крепи управлението в НС, но няма да участва със свои министри.

Осигуряването на подкрепата от ПФ бе изискване на РБ, което да гарантира парламентарно мнозинство на правителството, така че то да не бъде пряко зависимо от ДПС. Подкрепата на Фронта бе дадена след като техни приоритети залегнаха в програмната декларация на ГЕРБ и РБ.

Реформаторите формално и символично се разграничиха от Споразумението за партньорство между ГЕРБ и партията на Георги Първанов АБВ. Документът бе подписан в зала "Изток" от Борисов и Първанов, а Ивайло Калфин става член на правителството от квотата на ГЕРБ.

Партията на Борисов има трима вицепремиери и 12 министри (като се брои и Калфин), а РБ има един вицепремиер без портфейл и петима министри.

Както стана ясно във вторник, когато първоначално бяха договорени структурата и състава на правителството, ГЕРБ поема всички ресурсни министерства, през които минават еврофондовете и крупните обществени поръчки, а РБ взема проблемни нереформирани ресори като здравеопазване и образование, плюс външна политика, отбрана и правосъдие.

Двама служебни министри – външният Даниел Митов и на правосъдието Христо Иванов – са квотата на РБ.

Меглена Кунева от РБ ще е вицепремиер по европейските въпроси и ще отговаря за мониторинговия механизъм по правосъдие и вътрешни работи, който ЕК осъществява върху България.

С най-солидни ресори ще е вицепремиерът Томислав Дончев, който ще се откаже от мястото си на евродепутат от ГЕРБ, за да отговаря за еврофондовете и целия икономически сектор.

Странна врътка с енергийния министър

Странна рокада се завъртя около важния пост на бъдещия министър на енергетиката, за какъвто първоначално бе предложен Делян Добрев от ГЕРБ. В четвъртък се разбра, че на негово място ще застане бившият му зам.-министър от предишното правителство на ГЕРБ Валентин Николов, но в крайна сметка за поста бе посочена Теменужка Петкова.

Според неофициална информация, Добрев, който преди беше начело на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма, е искал да стане министър на икономиката и "да не се пържи" с енергетиката.

Теменужка Петкова е бивш шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция и настоящ зам.- министър на финансите. Тя бе уволнена от АДФИ при кабинета "Орешарски", след което заедно с Бойко Борисов обясни, че това е станало заради открити от нея нередности в договорите за АЕЦ "Козлодуй", правени при предходния кабинет на тройната коалиция. Експертизата ѝ по енергийни въпроси е неясна, но лоялността ѝ към ГЕРБ не се поставя под въпрос, коментираха от ПГ на ГЕРБ.

В последния момент бе излъчена и кандидатура за министър на туризма – служебният министър на транспорта Николина Ангелкова.

 

Трудно, тежко, бяхме принудени, благодаря

 

"Трябва да се намери начин, колкото и да е трудно и да сме различни, колкото и всеки от нас да пази своята идентичност в тази безспорно тежка ситуация, в която три от другите политически партии след първата година сдадоха властта – БСП, ДПС и "Атака", ние бяхме принудени да търсим всякакъв разумен изход. Искам да благодаря на всички преговорни екипи, които един месец с часове преговаряха в парламента, с изявления след всяка среща, успяха да подготвят това коалиционно споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Всички положихме усилия, направихме необходимите компромиси с едно единствено нещо в главите си – не власт, не постове, а да се опитаме преди нови, предсрочни, поредни избори да направим правителство. ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има, и се надявам да има дълъг живот правителството, защото и европейското финансиране за държавата ни, и инвестициите пряко зависят от това", заяви Борисов след като подписа коалиционното споразумение с РБ.

 

През цялото време той бе във видимо недобро настроение и с измъчен вид на лицето, каквото между другото бе настроението и сред представителите на РБ (с ведрото изключение Лукарски).

 

"Ние знаем, че коалиция се поддържа с огромни усилия, че това е като да караш колело нагоре по стръмен хълм – в момента, в който спреш да въртиш педалите, може да се намериш в началото обратно на пътя. Доказахме обаче, и това беше нашата вътрешна задача на Реформаторския блок, доказахме, че това го можем. Така постигнахме и нашето съгласие, вътрешно, като партньори в това начинание, начинание, което се надявам да изведе страната на пътя на стабилността и реформите", заяви от своя страна Меглена Кунева от РБ.

 

Патриотите държат да се прочистят кадрите на ДПС от държавната администрация

 

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов изчете документа, с който Фронтът "декларира съгласието си за подкрепа на програмната декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-тото Народно събрание, както и правителството с мандата на ГЕРБ, което ще изпълнява съгласуваната програма. Запазваме правото си на различно мнение по някои нестратегически въпроси, решаването на които ще търсим чрез обсъждане и консенсус в българския парламент".

 

Преди това той заяви, формацията му ще настоява за прочистване на държавната администрация от кадри на ДПС. "Ще подкрепим правителство с пълен мандат. Няма да си играем само на избори. Не е целта на всяка цена участие във власт, никога не е била тази цел, винаги сме го казвали. Ако поискат специалисти в някои области и ние имаме такива, няма лошо да им подадем такива. Нищо против етносите в България – но тези фигури, които стоят в началото на едни доста сочни, богати хранителни вериги, ще бъдат премахнати. Те са публично известни, във всяка област си ги знаят, и в областните управи си ги знаят, и в агенциите си ги знаят. Не мислете, че влизаме в един нов, непознат свят", каза Симеонов.

 

Макар Борисов публично да помоли ДПС да не подкрепя правителството, партията му обеща да няма политически реваншизъм и да спазва етническа толерантност. Както е известно, ДПС третира всяко посегателство спрямо кадрите и икономическите си позиции именно като "етническа" провокация, заплаха за "етническия мир" и антиевропейско и антинатовско поведение.

 

Първанов: Не сме част от коалицията

 

"Не сме част от коалиционното споразумение, не сме част от коалицията", съобщи лидерът на АБВ Георги Първанов, който се изказа със суперлативи за програмната декларация на правителството, в която са залегнали редица приоритети на партията му.

 

"По никакъв начин не сме се занимавали с договорки или уточнения, които са извън знанията на медиите", заяви Калфин, който обяви решението на АБВ да вземе участие в бъдещия кабинет на ГЕРБ, заедно с Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

"В програмната декларация, във вида, в който тя е днес, ние виждаме голяма част от приоритетите, които АБВ пое в предизборната кампания. В програмната декларация има над 40 текста предложени от коалиционните партньори", каза Калфин.

"За съжаление, някои от политическите сили априори отказаха да участват в преговори по същество и съдържание. След техния отказ, на практика ние участвахме заедно с ГЕРБ, РБ и ПФ, обясни Калфин.

В сряда Бойко Борисов мотивира включването на Калфин в кабинета с това, че той се е справял прекрасно в изготвянето на бюджета и на ЕП, и на ЕК, бил с безспорен авторитет и би бил един добър мост към комисарите, излъчени от ПЕС.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България