ГЕРБ: Русия избра изолацията, БСП повтaря опорните точки на Кремъл

Русия избра пътя на международната изолация, БСП повтaря опорните точки на Кремъл, се казва в позиция на ГЕРБ, разпространена от пресцентъра на партията в неделя.

Международната изолация на Русия стана очевидна в Съвета за сигурност на ООН, където тя единствена застана зад действията си в Крим и предстоящото анексиране на украинска територия. Нито една друга държава не подкрепи Москва, а Китай се въздържа. Такова безпрецедентно за XXI век погазване на международното право не може да остане без последици от страна на международната общност, която смята провеждащия се днес референдум в Крим за незаконен и нелегитимен, се казва в позицията.

От ГЕРБ подчертават, че в позицията на БСП няма нито една дума за референдума в Крим, което било изненадващо. "Напротив, в позицията си БСП повтаря пропагандните клишета на Москва относно руската военна операция в Крим".

В документа се припомня, че ГЕРБ поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна и настоява за спазването на международните договори, особено Меморандума от Будапеща от 1994г., по който  Русия е гарант.

Партията подкрепя и възможно най-скорошното подписване на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна и съпътстващия пакет от мерки за стабилизиране на страната.

В български интерес, според ГЕРБ, е мирното решение на конфликта в Украйна и взаимноизгодното сътрудничество с Русия, а правителството не трябва да всява паника по повод евентуални икономически санкции срещу Москва, от които могат да пострадат всички проекти, включително и "Южен поток". Управляващите следвало да направят конкретни и реалистични разчети за възможните загуби и начини за компенсирането им, използвайки солидараността на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България