ГЕРБ: РЗС са зависими от багери, комбайни и други редосеялки

Избухнало преди седмица спречкване между съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и независимия депутат Емил Василев (РЗС), стана повод за декларация на Велчев от името на парламентарната му група. В петък, преди началото на парламентарния контрол, той обяви от трибуната, че партия "Ред, законност и справедливост" е "зависима" от друга партия, както и от "селскостопанска техника".

По оскъдните спомени на очевидци, миналия петък Велчев и Василев са се сдърпали в кафенето и депутатът на РЗС шляпнал зад врата колегата си от ГЕРБ.

Версията на Велчев, огласена в декларацията, гласи, че след отхвърления вот на недоверие към правителството, в кафенето седели независимите народни представители заедно с "управленския си орган". Тогава Василев се опитал да удари Велчев, който бил изненадан и ядосан. Това станало близо до масата на депутатите от РЗС и затова той отишъл и ги попитал: "Колеги, какво става? Това не е кръчма".

"През цялото време техният управленски орган (Яне Янев -бел. ред.) се държеше като всякакъв друг орган, но не и като народен представител“, заяви Велчев. По думите му ситуацията била "зле организирана провокация". "Благодарение на естествената ми реакция до удар не се стигна“, каза той.

"Ако моята реакция беше друга, какво щяхте да говорите сега вие?", обърна се Велчев към депутатите от РЗС. И си отговори: "Ако моята реакция беше друга, сигурно от левицата щяха да видят полицейщина в парламента".

"Вероятно тези депутати са зависими и от една друга партия, защото лидерът ѝ каза, че РЗС е тяхна рожба", посочи Велчев, визирайки изказване на председателя на БСП-София Румен Овчаров от миналата година, че РЗС е проект на БСП.

Според Велчев депутатите на РЗС са независими от собствената си партия и от собствената си съвест.

Може би, е по-важен въпросът от какво са зависими - може би от досиета относно техния житейски и политически морал, може би са зависими от страх от селскостопанска техника - говоря за багери, комбайни и други редосеялки, заяви "иносказателно" Красимир Велчев.

Декларацията му бе оповестена само ден, след като Яне Янев обяви, че освободеният под домашен арест бивш съветник в ДАНС Алексей Петров – Трактора има намерение да влезе в политика с помощта на РЗС.

Изказването на Велчев развесели голяма част от депутатите. Бурен смях избухна в редиците на БСП и ДПС, които са с по-дълъг парламентарен стаж и не помнят подобна реакция. "В парламента е имало къде, къде по-сериозни боеве, ама никой не го е правил на такъв проблем“, коментираха от левицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?