ГЕРБ с четири варианта за изход: Всичките без Борисов

Обсъждат как да се избегнат служебно правителство на Радев и упреци за поредно предсрочно сдаване на властта

ГЕРБ с четири варианта за изход: Всичките без Борисов

В ГЕРБ се обсъждат четири варианта за изход от създалата се криза, като всички те минават през оттеглянето на премиера Бойко Борисов. От ръководството на партията са съобщили за БНР, че днес при премиера Бойко Борисов се е състояла среща с участието на ключови министри и кметове.

Пред Mediapool от ГЕРБ потвърдиха за срещата и обсъдените на нея варианти с уточнението, че имало и четвърти.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Това е била единствената обсъждана възможност, при която Борисов все пак може отново да е премиер, но това не е задължително, независимо дали партията спечели евентуални предсрочни избори или не. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната, твърди БНР.

Втората възможност е при внесения от БСП вот на недоверие през следващата седмица депутатите от мнозинството да гласуват "въздържал се", след което президентът да връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ и така да се назначи преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиер, вероятно Томислав Дончев. При тази възможност обаче можело ситуацията да остане нестабилна.

Четвъртият вариант е производен на втория. Той предвижда мнозинството да отхвърли вота на недоверие, внесен от опозицията, после да внесе вот на доверие, при който да гласува "въздържал се". След това отново да се назначи експертен кабинет с премиер, който да не е Борисов, и в него да има представители на партиите, които в момента имат присъствие на протестите. От ГЕРБ обясниха пред Mediapool, че "и леви, и десни" са се обаждали, за да предлагат хора за такова експертно правителство". 

Пред Mediapool съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отрече тези спекулации. Той обясни: "Аз не съм толкова глупав, че да си купя фабрика на 8 септември".

Любимият на ДПС вариант изскочи на дневен ред

Вариантът за някакъв вид експертно/програмно правителство, включващо всички парламентарни партии, открай време е фикция на ДПС, тъй като при такава конфигурация партията ще може официално да инсталира свои хора във властта.

Този прозрачен сценарий за съхраняване на статуквото и включването на ДПС в управлението през парадния вход обаче носи репутационни рискове за ГЕРБ и БСП, особено в сегашната протестна обстановка със силен критичен заряд към основните лица на ДПС – Ахмед Доган и Делян Пеевски.

За Бойко Борисов обаче този вариант изглеждал приемлив поради две причини, твърдят източници пред Mediapool. Първата – да избегне упреците, че за пореден път сам сдава властта и няма нито един изкаран до край мандат и втората – да не допусне служебен кабинет назначен от президента Румен Радев.

Затова и се стигнало до обсъждане на абсурдния вариант как ГЕРБ да се самосвали от власт по обходен начин – чрез гласуване на "въздържал се" при вота на недоверие, което обаче означава управляващите (116 депутати) да убедят такива от други групи, които обичайно им крепят мнозинството, сега да гласуват срещу него. Така се е стигнало и до обсъждане на варианта същото да се разиграе чрез поискан от Борисов вот на доверие.

Присъствали на срещата казват, че на нея нямало юристи и затова детайлите не били изчистени и се стигнало до противоречия.

Извън това, в ГЕРБ е било изразено мнение, че само две партии - ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. 

Окончателното решение ще бъде взето в петък след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС.

От коалиционния партньор на партията на Борисов във властта "Обединени патриоти" коментираха пред Mediapool, че не са запознати с обсъжданите варианти. До края на седмицата предстои коалиционен съвет на управляващите. Очаква се именно на него да бъде обсъдено какви са възможностите пред правителството.

Борисов ще решава за оставката след Европейския съвет

По-рано в сряда Борисов даде знак, че въпросът за оставката му ще бъде решен след заседанието на Европейския съвет в края на тази седмица.

"Да мине Европейския съвет и ще говорим пак", каза той на правителственото заседание по повод по продължаващите седми ден протести, които настояват за оставка на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

"Това, което ме спира, е в събота и неделя - Европейският съвет, за да защитим парите за България. Има вот на недоверие (внесен от БСП), ще го гледаме", каза премиерът с уморен глас пред министрите си.

Борисов обясни, че ГЕРБ не е свиквал контрапротеста в края на миналата седмицата. Присъстващите, които бяха докарани организирано с автобуси от цялата страна, били хора, които се събрали, за да поздравят правителството за добре свършената работа покрай приемането на България в Банковия съюз и "чакалнята" на еврозоната.

"Винаги съм бил на страната на протестиращите. Разделението на нацията е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. Да мине Европейският съвет. Ако нямаме план за стабилност… включително с опозиционните партии трябва да се говори, познавам им ресурса. Знам какво могат Румен Петков и Мая Манолова, Може да са се променили, да са станали по-добри", каза Борисов.

За провокациите от вторник вечерта той коментира: "Аз видя ли кръв на улицата и веднага тръгвам. Те знаят това и затова хвърлят тези пликчета с червена боя, за да създават впечатление за кръв."

Премиерът предупреди, че може да последват много лоши времена, ако правителството падне.

"Емоциите не са добър съветник. България много пъти е тръгвала по тоя път и после горчиво се е вайкала.  След атаката на Партийния дом следват 12 години на пълен застой.  Суверен е народът. Ние винаги сме побеждавали в честни избори. С кадрите, които са в президентството, съм разочарован от това, което видях там…", заяви той.

После допълни: "Януари и февруари положението ще бъде толкова зле, че ще съжаляват". И уточни, че говори за съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, чиято акция на Росенец отприщи масовото гражданско недоволство.

Той не се бил месил в съдебната власт

Бойко Борисов освен това каза, че му се "вменявала" намеса в съдебната власт, макар сам да е признавал, че го прави. Той се опита да отхвърли отговорността за избора на Гешев, който беше подкрепен от представители на ГЕРБ във ВСС. А правосъдният министър Данаил Кирилов можеше да внесе алтернативна кандидатура, но не го направи.

"Аз не се познавам с нито един един човек в съдебния съвет, за да предопределям някакъв избор, Не съм се виждал с тях", каза Борисов.

Преди няколко месеца той лично обяви, че е накарал представителите на ГЕРБ във ВСС да изберат председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Шефът на върховния съд показа SMS как членовете на ВСС се отчитат на премиера за гласуването си.

Борисов сега забранява на правосъдния министър да пише във Фейсбук

"Забранявам ви, Дани Кирилов, да пишете във Фейсбук. Възпалявате ги", обърна се той към правосъдния министър и допълни: "Ще дойде време и техните избиратели ще го попитат Христо Иванов: С кого ще управлявате?"

Борисов обяви, че приемливите партньори за ГЕРБ са "Обединените патриоти" и добави: "Ясно сме го казали".

За коронавируса

По темата за коронавируса Борисов каза, че в България вече "никой не вярва, нито мисли, нито изпълнява ограничителните мерки".

"Тревожен съм, че наесен това ще ни изиграе лоша шега. Икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят. Ще стане по-лошо", предупреди той.

"Аз нямам лостове. Всичко е само в ръцете на всеки един човек индивидуално. Аз не мога да ви кажа вече: Събрали сте се на протест, ще ви сложа КПП-та", продължи Борисов, който в последните седмици нареди да бъде отворено всичко, включително стадиони, нощни заведения и дискотеки на закрито и пр.

Разпореждането му едновременно да се премахнат всички ограничителни мерки дойде много преди протестите, пак тогава започна да расте рязко и броят на заразените. Пикът от 330 заразени през миналата седмица се дължеше на управлението и посланията на централната власт и няма как да бъде свързано с протестите.

Споделяне

Още по темата

Още от България