ГЕРБ с двама фаворити за кметския пост в София

Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов и лидерът на групата на ГЕРБ в градския парламент Малина Едрева са сред фаворитите за кандидат на партията за частичните кметски избори, научи Mediapool в понеделник. Имената на двамата са обсъждани като възможни успешни кандидати от членове на общинската група на ГЕРБ пред националното ръководство на партията.

Главният архитект на София Петър Диков, който е друг възможен кандидат, се ползва със значително по-малко доверие, заявиха пред Mediapool източници от ГЕРБ.

Те поясниха, че до този момент лидерът на партията Бойко Борисов, който в понеделник положи клетва като министър-председател, не е имал възможност да се занимае по-сериозно с въпроса кой ще го наследи като кмет на София.

Очаква се частичните местни избори да се проведат в средата на октомври. До тогава и.д. кмет на столицата ще бъде досегашния заместник на Борисов по финансовите въпроси Минко Герджиков. Той обаче няма шанс да бъде кандидат на ГЕРБ на изборите, след като веднъж се провали като кандидат на СДС.

Няколко месеца след избирането си за председател на СОС Андрей Иванов се превърна и в неформален лидер на групата на ГЕРБ в съвета. Той обаче все още се колебае дали да приеме бъдеща официална номинация за участие в преките избори. Малина Едрева също се ползва с подкрепата на голяма част от политическата група в София.

Очаква се въпросът с кандидатурата да бъде изчистен до края на месец август.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?