ГЕРБ с най-голямо влияние сред младите и образованите

Предварителните резултати от изборите показват ясно изразено преимущество на ГЕРБ сред младите и сред избирателите с по-високо образование.

По данни на агенция "Алфа рисърч" за партията на Бойко Борисов са гласували 45 на сто от от упражнилите правото си на глас избиратели в най-младата възрастова група – между 18 и 30 години. Макар и с по-малка разлика ГЕРБ води и сред следващата група – на избирателите между 31 и 60-годишна възраст.

БСП печели повече симпатии единствено в групата на над 60-годишните – 37 на сто срещу 30 % за ГЕРБ.

Като цяло в сравнение с евроизборите на 7 юни ГЕРБ отчетливо разширява позициите си във всички основни възрастови групи, като повече от половината избирателите, които не са участвали в евровота, но са гласували днес, са подкрепили победителите.

ГЕРБ е първа политическа сила в градовете. Донякъде изненадващо е според социолозите, че партията побеждава БСП и в селата. Все пак ДПС запазва преимуществото си в селата, където е първа политическа сила с 32 процента.

За ГЕРБ са гласували 42 на сто от хората с висше образование, упражнили правото си на глас на изборите за НС, показват данните на агенция "Сова Харис". За Коалиция за България са гласували 19 на сто висшисти, за Синята коалиция – 13, за "Атака" – 7.

Сред гласувалите избиратели със средно образование преимуществото на ГЕРБ е още по ясно изразено - 46.4 на сто при 15.7 на сто за БСП, 9 на сто за ДПС, 10 на сто за "Атака", 5.8 на сто за Синята коалиция.

Сред избирателите с основно и по-ниско образование води ДПС с 32 на сто, пред БСП с 25 на сто, и ГЕРБ с 20.

Големият губещ на изборите – БСП – отбелязва сериозно отстъпление в сравнение с миналите парламентарни избори. Нещо повече – след четиригодишното управление на правителство, оглавявано от лидера на социалистите Сергей Станишев, БСП получава с около 200 хиляди гласа по-малко дори в сравнение с изборите през 1997 година след катастрофалното управление на правителството, оглавявано от Жан Виденов.
Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?