ГЕРБ с писмо до Светия синод заради "безбожните" действия на архимандрит Дионисий

ГЕРБ с писмо до Светия синод заради "безбожните" действия на архимандрит Дионисий

От ГЕРБ внесоха официално писмо в Светия Синод с искане Българската православна църква да каже какво е нейното отношение към архимандрит Дионисий и "дали неговото расо и кръст се съвместяват с политическата му дейност".

До това се стигна, след като протестиращи, сред които бе и архимандрит Дионисий, отново организираха акция пред дома на премиера и кандидат за депутат Бойко Борисов.

Писмото на ГЕРБ бе прието от главния секретар на Светия Синод – мелнишкия епископ Герасим.

"От много дълго време наблюдаваме едно безбожно и мрачно поведение от човек, който се зове духовник. Всички граждани бяха възмутени от ковчезите, бесилките, публични опела, както и от черните чаршафи и зловещи ритуали, които вчера видяхме в Банкя. Това поведение ни връща към миналия век, когато мафията, от която Дионисий и неговите последователи така яростно се разграничават, сплашваше хората точно по този начин", каза председателят на младежкото ГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев.

По думите му в интерес на цялото общество е да се постави публично "ясна разграничителна линия между БПЦ и един рецидивист с множество противоцърковни прояви".

"Българската православна църква е институция с изключително висок обществен авторитет и доверие. Получихме уверение, че Светият Синод ще се произнесе по темата. Ние сме много озадачени от агресивното, нехристиянско поведение на човек, който още има титлата архимандрит. Срещу него има канонични дела за много сериозни нарушения", каза Драгомир Младенов от младежкото ГЕРБ.

Всъщност Светият синод се разграничи от архимандрит Дионисий още по време на летните протести срещу правителството и главния прокурор. Причината беше именно подкрепата му за демонстрациите.

Тогава оттам посочиха, че от 2017 г. архимандрит Дионисий има забрана за извършване на богослужения и срещу него има заведено църковно-наказателно дело за първостепенни канонически нарушения.

През май 2016 година той бе махнат от храма "Св. Александър Невски" след критики за нарушаване на канона и съмнения за финансови злоупотреби. 

Споделяне

Още от Избори 2021