ГЕРБ с просветление: Табелите за радари създават чувство за безнаказаност

Управляващите внесоха в НС поредни промени на правилата за движение

ГЕРБ с просветление: Табелите за радари създават чувство за безнаказаност

Предупредителните пътни табели, поставени в участъците, в които има камери с радари за превишена скорост, създават "чувство на безнаказаност" у шофьорите и затова трябва да бъдат премахнати.

Това става ясно от мотивите към поредния проект за промяна на Закона за движение по пътищата, внесен в петък от 20-има депутати от ГЕРБ.

Идеята бе лансирана неотдавна лично от шефът на ПГ на партията Цветан Цветанов заедно с няколко други предложения, с които се цели премахването на някои моменти в закона, създаващи предпоставки за отмяна на актове за нарушения от съда.

"Когато водачите биват уведомявани чрез поставянето на знак пред полицейския автомобил, оборудван с автоматизирани технически средства или системи, те намаляват скоростта само в зоната на знака и след това продължават движението си с превишена скорост, като по този начин развиват чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект върху всички водачи на МПС", гласи генералното заключение на вносителите на предложението.

По този повод вътрешният министър Валентин Радев коментира пред журналисти в парламента, че обществото ни все още било такова, че "има нужда от изненади".

"Не можем да стигнем всички добри европейски практики, така че от професионалното ръководство ми казват, че е по-добре да бъдат премахнати знаците и така ще бъде заложено в промените на Закона за движение по пътищата", заяви МВР шефът.

Друга промяна в законопроекта предвижда спиране от движение на всяка кола, чийто собственик я е предоставил за управление на човек, хванат с над 0.5 промила или без книжка. Санкцията е за срок от половин до една година.

"Статистиката сочи, че от 21 януари тази година до днешна дата са установени над 9 000 случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или направо без книжка. Само в 10% от случаите водачите са и собственици на моторните превозни средства", посочи Павел Христов от управляващите.

Въвежда се и промяна в наредбата за установяване на алкохол в кръвта на шофьорите, която регламентира, че не само лекари могат да взимат кръвни проби.

"Към момента единствените хора, които имат право да взимат кръвна проба, са лекарите (но не и медицински сестри – бел. ред.). Това в никакъв случай не трябва да допускаме. Друго важно нещо е, че веществото, с което се почиства мястото за взимане на кръвна проба, е забранено за използване от 15 години", обясни Радостин Танев от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България