ГЕРБ с публично признание: "Доведохме автобуси в сряда, възпроизведохме лошия пример"

Цецка Цачева

ГЕРБ довели на протеста "Голямото посрещане" в сряда автобуси с демонстранти, за да противодейства на властта по силата на физичния закон за действието и противодействието. Това призна публично в петък по бТВ депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева.

Наличието на протеста сутринта в сряда пред парламента на симпатизанти на ГЕРБ, организирани и докарани с автобуси, не е тайна, но никой от ръководството на партията не призна, че нещата с автобусите са спуснати от централата в София. Автобусите на протеста накараха много от протестиращите над 80 дни да се почувстват използвани от ГЕРБ за тесни партийни цели.

Нямало лошо в това да има симпатизанти на ГЕРБ на протестите, въпреки че воденето на съмишленици с автобуси е лош пример, който обаче се възпроизвел, каза още Цачева.

"Кой започна с автобусите? Лошите примери са по-адаптивни и по-бързо се възпроизвеждат. На всяко действие има обратно по сила и посока противодействие", обясни Цачева.

БСП първи започнали с автобусите в деня на извънредното заседание на Народното събрание, когато депутатите обсъждаха ветото на президента Росен Плевнелиев върху закона за държавния бюджет, припомни тя.

"След изявлението на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за новия сезон и есенната сесия на Народното събрание категорично имаше открита подкрепа за протестите", коментира тя.

Депутатът от ГЕРБ коментира и създадената в парламента временна анкетна комисия, която да проучи обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени в Комисията за конфликт на интереси.

Прословутото тефтерче на отстранения вече председател на комисията Филип Златанов беше окачествено от Цачева като "неприемливо":

"За мен е неприемливо подобен род функциониране на комисия, натоварена с подобни задължения и правомощия. Не ми го побира умът, нито наличието на подобни зависимости, нито упоменаването им на такъв носител".

Тя припомни още, че комисията е колективен орган и има размиване на личната отговорност.

Бившият председател на НС даде "отличен" на министрите на Орешарски за 100-те им дни работа, но в критерия популизъм.

По програмата, с която получиха доверието на хората, за строежа на АЕЦ Белене, подоходното облагане, увеличение на пенсиите - нищо от това не се е случило, припомни Цачева и коментира отново повдигнатия казус с цените на електроенергията. "Много сложно експертите обясняват цените на тока, за мен е важно само числото - дали е по-ниско или по-високо. А не какво на кой ред се случва", добави тя.

Цачева посочи и нещо положително в работата на кабинета на Пламен Орешарски по нейна оценка.

"Признавам само въпросът с майчинските надбавки, което отчетохме като своя грешка и тогава подкрепихме в зала този закон".

По думите на депутата в социалните мерки на кабинета има и доста популизъм.

"Гражданите идват на протестите, подкрепящи кабинета, радват се на коледна добавка и 13-та пенсия. Това, че се говори за тези неща, е в графата популизъм", каза Цачева пред бТВ.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?