ГЕРБ с цел 18 областни кметове, кандидатира осем депутати

Партията отказва коалиции в смесените райони срещу ДПС

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ обяви, че си поставя за цел на местните избори на есен да спечели между 14 и 18 областни кметове, над 100 кметове в общини и над 1700 общински съветници. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов отново ще ръководи предизборния ѝ щаб, защото, както обясни самият той на пресконференция в понеделник, не трябва да се нарушава структурата.

Засега е ясно, че осем депутати на ГЕРБ ще се кандидатират за кметове. Това са Вяра Церовска за Перник, Любомир Христов за Шумен, Дарин Димитров за Търговище, Корнелия Маринова за Ловеч, Георги Андонов за Гоце Делчев, Кирил Котев за Сандански и Валентин Василев за Разград.

Все още не е известно дали и някои от министрите няма да бъдат издигнати за кметове.

По думите на Цветанов намерението на ГЕРБ е да не се коалира с никого за предстоящите избори. Той подчерта, че партията ще се яви самостоятелно и в смесените райони. По-рано БСП- Кърджали отправиха официална покана към ГЕРБ за преговори за издигане на съвместна кандидатура за кмет срещу кандидата на ДПС, като идеята бе общата номинация да бъде подкрепена и от други политически сили извън ДПС.

Цветанов обаче оправда решението да не се правят коалиции с аргумента, че така ГЕРБ ще си носи цялата отговорност. "Представете си, че отидат определен брой гласове във формации, които нямат необходимата тежест, няма как да разчиташ за правенето на политика на местната власт", коментира той.

Цветанов уточни, че все пак е възможно в от 5 до 8 по-малки общини "да бъде направено коалиционно участие, може би".

Според предварителни социологически данни, с които разполагат основните политически сили, ГЕРБ действително има потенциал да спечели кметове в 18 областни градове, като останалите отстъпва на ДПС. Единствените изключения засега са Враца и Ямбол, в които БСП има някакви шансове за успех, но и тези два града може да се окажат в ръцете на ГЕРБ, особено при негласна договорка за помощ от ДПС.

В Кюстендил ГЕРБ няма да издига свой кандидат, а ще подкрепи досегашния кмт Петър Паунов, зад който застава местната коалиция "Кюстендил". На проведения в неделя референдум в областния град над 5000 жители подкрепиха Паунов за трети мандат.

Заместник на Цветанов в предизборния щаб ще бъде Цветомир Паунов. Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков ще работи с политическите анализи и прогнози.

Народните представители от ГЕРБ Цвета Караянчева, Димитър Главчев, Александър Ненков, Пламен Нунев и Евгения Алексиева ще бъдат координатори по организационно- политическите въпроси. По юридическите въпроси и методология на кампанията ще отговарят Даниел Кирилов и Димитър Лазаров, а координацията на кампанията с ЕНП ще бъде поета от Симеон Велков.

Слоганът на ГЕРБ за местния вот ще бъде "Видими резултати за България", каза Елен Герджиков.

"Видими резултати за София", "Видими резултати за Бургас", даде пример Цветанов. И обясни, че за общините, които "трябва да следват добрия пример е добавено изискването от гражданите им, че вече е време видимите резултати да се случат за тях, като например: "Видими резултати за Сливен. Време е".

Шефът на щаба уточни, че кампанията ще бъде от 25 септември и ще продължи до 23 октомври. "Ще се придържаме към толерантност и уважение на различното мнение, за да може да имаме реален сблъсък на идеи и позитивна кампания. Тъкмо видимите резултати, а не празните обещания печелят доверие", заяви той.

Още през февруари покрай съдебните дела, които се водят срещу Цветанов, от формацията заявиха, че те са само "с цел да отслабят ГЕРБ на изборите" и да отстранят Цветанов от шефското място в щаба.

В момента срещу Цветанов се водят две дела – едното за източване на бюджета на МВР и другото за престъпление срещу правосъдието. По първото той бе оправдан на две инстанции, а второто се намира в САС, след като бе върнато от ВКС за ново разглеждане. Преди това по второто дело той получи четиригодишна присъда, която бе отменена от третата инстанция.

Споделяне

Още от България