ГЕРБ са готови да върнат мандата, "за да не губят време" (обновена)

Радев: Не може да съм архитект на бъдещия кабинет (видео)

Сн. БГНЕС

ГЕРБ може да върнат мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Ще обявят състава на кабинета, но няма да го предложат на парламента, ако няма подкрепа за него.

"Има вариант да върнем мандата, не желаем да губим време. Редно е да има работещо правителство възможно най-скоро", каза Томислав Дончев след консултациите при президента Румен Радев.

"Нямаме желание да бавим процедурата", допълни Дончев.

Даниел Митов, който ще бъде номиниран от ГЕРБ за премиер, каза, че партията има готовност до дни след връчването на мандата да обяви състава на кабинета.

Искри между президента и ГЕРБ

"Готови сме и с бързо правителство, и да бъдем опозиция, и за служебен кабинет, и за предсрочни избори", каза председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по време консултациите за формиране на правителство с президента Румен Радев.

"Осъзнавайки нашата отговорност уведомихме обществото, че сме готови да излъчим правителство, което много бързо може да започне дейност за справяне с предизвикателствата. След това отговорността идва във вашите ръце. Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент", каза Десислава Атанасова.

По време на срещата прехвърчаха искри между президента и представителите на ГЕРБ.

Десислава Атанасова каза, че ГЕРБ са очаквали от президента поздравление, че са спечелили изборите, а Радев напомни, че кабинетът на Борисов още носи отговорност за управлението, въпреки че премиерът в оставка излезе в отпуск.

ГЕРБ са готови бързо да предложат кабинет

След консултациите Радев трябва да даде първия мандат на най-голямата партия, но няма поставен срок кога да стане това.

Засега всички останали партии казаха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

В понеделник Томислав Дончев посочи, че ГЕРБ остават готови при необходимост да подкрепят с депутати правителство, предложено от втората партия "Има такъв народ".

Митов от своя страна добави, визирайки Слави Трифонов, че са недопустими коментари, че партия ГЕРБ трябва да изчезне и да бъде унищожена.

Радев: Няма да съм архитект на следващото управление

Радев от своя страна каза, че няма как да е архитект на бъдещото управление, не прибързва с процедурата, а стриктно изпълнява Конституцията.

"Президентът не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление. Не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес. Формирането на правителство е изцяло отговорност на парламента и партиите там. Моята роля е да осигуря една платформа за диалог, което правя в момента", каза държавният глава.

Радев припомни, че отговорността до формирането на ново правителство е на сегашното.

"Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социална криза, внасянето на Плана за възстановяване в срок, изискват ясна отговорност и оперативно управление, а премиерът е в отпуск, а правителството е в оставка. Отговорността обаче е на това правителство", каза президентът Румен Радев.

ГЕРБ призоваха за баланс на отношенията

Десислава Атанасова добави, че предстоят икономически и социални предизвикателства.

Очакваме, че в НС ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ ще бъде в опозиция, посочи тя.

"Готови сме и за служебен кабинет, и за предсрочни избори. Трябва обаче да намерим баланс в отношенията и патосът да отмине и всички заедно да бъдем по – прагматични", каза тя.

При Радев влязоха Томислав Дончев, номинираният за премиер Даниел Митов и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Консултациите продължават

Румен Радев ще проведе в понеделник консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече съобщи, че е готов с кабинет, който ще се води от Даниел Митов. Останалите партии обаче казаха, че няма да го подкрепят.

След това Радев ще трябва да връчи втория мандат на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която засега не е обявила публично дали ще предлага кабинет.

При втори отказ президентът възлага съставяне на правителство на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина партия (в случая БСП).

Ако и тя не предложи правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат, поради неспособност да изпълни основното си конституционно задължение.

Радев ще назначи служебно правителство, което ще подготви предсрочни избори.

От 09.00 часа за консултации са поканени представители на парламентарната група ГЕРБ-СДС.

От 10.15 часа държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на "Има такъв народ".

От 11.30 часа ще се състои консултация с представители на парламентарната група на "БСП за България".

От 13.30 часа президентът ще разговаря с представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи".

Консултацията с представители на парламентарната група на "Демократична България" ще се проведе от 14.45 часа.

Срещата с парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" ще започне от 16.00 часа.

*Очаквайте подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от България