ГЕРБ са за пропорционална избирателна система с нисък праг на преференции

ГЕРБ са за пропорционална избирателна система с нисък праг на преференции

ГЕРБ е за пропорционалната избирателна система от преференциален тип с нисък праг, стана ясно по време на кръгла маса в парламента в събота.

“Тази система удовлетворява очакванията от мажоритарен елемент, разширява правата на избирателите, които сами ще могат да пренареждат листите“, коментира председателят на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите му всички кандидати за народни представители са равнопоставени при тази система.

Той заяви, че ако не е била въведена мажоритарната система на последните парламентарни избори, ГЕРБ са щели да имат над 125 депутата в парламента.

Искра Фидосова (ГЕРБ) съобщи, че другата седмица в парламента предстои гласуването на състава на работната група, която ще изготви промените в изборното законодателство. Тя посочи, че от ГЕРБ са за създаване на изборен кодекс, който да обединява всички изборни закони.

Предложението за пропорционални система с нисък праг и изборен кодекс бе подкрепено и от Синята коалиция. Съпредседателят на коалицията Мартин Димитров посочи, че прагът трябва да е под 7%. Според него освен, че трябва да се изработи изборен кодекс, трябва да бъде въведена и постоянна изборна администрация и да се премахнат т. нар. тъмни стаи за гласуване. Становището на СДС е, че по-подходящо е гласуването да става "на гише", което ще гарантира тайната на вота и ще попречи на манипулирането и контролирането му.

Димитров смята, че постоянната изборна администрация ще гарантира професионализъм, по-малко грешки и нарушения, а и ще може да се търси наказателна отговорност при злоупотреби.

СДС ще настоява за въвеждане на принципа на уседналост за всички видове избори. Гласуването на всеки българин в чужбина, независимо в коя държава се намира, трябва да бъде запазено, но да бъде различно за различните видове избори, смятат още сините.

Ние сме против задължителното гласуване, защото така се ограничава свободата на българските граждани, заяви Димитров. Същото е становището и на ГЕРБ. Лидерът на СДС не смята, че трябва да се променя изборният праг, но е съгласен да се отмени денят за размисъл, както и да бъде запазен срокът от три седмици за предизборната кампания. От левицата обаче считат, че все пак мажоритарен елемент трябва да има. Мая Манолова от Коалиция за България заяви, че мажоритарният елемент, въведен за последните парламентарни избори, не е проработил както трябва, но отбеляза, че все пак има необходимост от мажоритарност при изборите.

До 10 февруари парламентарните сили трябва да бъдат готови с политическата рамка на изборното законодателство.

Едно от първите неща, които трябва да направим, е да подготвим въпроси, които да изпратим до Конституционния съд за тълкуване на някои от текстовете на конституцията, засягащи изборното законодателство, отбеляза Фидосова.

Тя поясни, че така конституционните съдии ще помогнат на депутатите да не се лутат в това дали са на границата на противоконституционност при изработването на кодекса и законовите промени за изборите.

Споделяне

Още от България