ГЕРБ събира подписка за оставка на Жаблянов заради Народния съд

ГЕРБ събира подписка за оставка на Жаблянов заради Народния съд

ГЕРБ започва да събира подписи за оставката на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на парламента. Искането за оставка е заради системно нарушване на Правилника на Народното събрание, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Очевидно вашите партийни органи са атрофирали и не са в състояние да вземат ясно политическо решение. Да ви помогнем да формирате адекватна позиция по отношение на национални консенсуси, свързани с политическото насилие и политическия консенсус по теми, които за нас не бива да бъдат преразглеждани", обърна се Биков към БСП от парламентарната трибуна.

"Явно не сме в състояние да разберем какво се говори във вашето биполярно състояние. Чуваме едно, виждаме друго, а после разбираме, че мислите трето", каза още той.

Биков даде пример със съпротивата на Жаблянов срещу договора с Македония и спазването на минута мълчание в памет на жертвите на комунизма у нас. "Зам.-председателят трябва да е фигура, която да представлява целия парламент", каза Биков.

Оставката на Валери Жаблянов беше поискана, след като стана ясно, че е автор на скандалната констатация, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие", залегнала в официална позиция на БСП за "Луковмарш".

По-късно социалистите се разграничиха от това твърдение и обясниха, че то е лично мнение на автора. Те обаче застанаха зад Жаблянов, когато бе поискана оставката му.

Самият той коментира в четвъртък, че не вижда мотиви, за да подаде оставка. "Личното ми мнение съм го споделял многократно по партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България", каза Жаблянов.

Депутатът от БСП Станислав Владимиров коментира, че в случая личи "някакъв реванш” от страна на ГЕРБ заради оттеглянето на Димитър Главчев. Той подчерта, че официалната позиция на партията е, че Жаблянов не е нарушил правилника.

"Нашата партия, за разлика от ГЕРБ, е демократична партия и не ограничава демократичното мнение", допълни Владимиров. Според него има "фиксация" към Жаблянов.

Споделяне

Още от България