ГЕРБ сами озаптиха поредно лобистко предложение на Емил Димитров

Емил Димитров

Депутатите от ГЕРБ сами озаптиха поредно лобистко предложение на съпартиеца си Емил Димитров. Това стана в четвъртък при на обсъждане на промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) в комисията по регионална политика. Текстът забранява на заведенията в курортите от национално значение да изнасят маси по тротоари, улици, пешеходни алеи и в зелените площи.

Емил Димитров обясни, че разговарял с представители на хотелиерския бизнес, които страдали от нелоялната конкуренция на заведенията за бързо хранене. "Те не отговарят на хигиенните изисквания, но с малко корупционен натиск са получили разрешения или си плащат глобите", каза Димитров, цитиран от в. "Сега". "За временните постройки съм съгласна, но тази промяна ще засегне голям брой граждани, бизнеса. Не бива да лишаваме общините от правото да разрешават маси на открито, където може. А и не всички туристи могат да вечерят в ресторантите на хотелите, където е по-скъпо", контрира Фидосова. От сдружението на собствениците в Слънчев бряг подкрепиха идеята на Димитров, след като бяха изслушани по лично негово настояване.

Димитров предлага в курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, Дюни, Пампорово, Боровец и т.н. заведенията да могат да се възползват от тротоарното право единствено ако имат собствен имот към обекта. Депутатите на ГЕРБ в комисията се въздържаха и така предложението бе отхвърлено. За разлика от ГЕРБ, БСП и ДПС харесаха идеята на Димитров. Според депутатите обаче, ако тя се доизясни, 6 месеца след приемането на ЗУТ той може да претърпи промяна.

Емил Димитров нашумя с лобистките си предложения за в законите за горите, тютюна и лова. Сегашното му предложение е свързано с бизнеса на майка му. Тя заедно със съветника на Димитров Славян Теофилов притежава туристическата фирма "Елеонора транс" и е собственик на два хотела в Слънчев бряг.

Споделяне

Още от Бизнес