ГЕРБ-СДС и Воля-НФСБ с право на медийни пакети, въпреки субсидиите

ГЕРБ-СДС и Воля-НФСБ с право на медийни пакети, въпреки субсидиите

Коалицията на ГЕРБ и СДС получи допълнително финансиране за кампанията си, въпреки че партията на премиерът Бойко Борисов получава държавна субсидия.

Двете партии имат право на медиен пакет в размер на 20 хил.лв. Такова допълнително финансиране получава и още една коалиция, в която има партии със субсидии. Става дума за "Патриотична коалиция - Воля и НФСБ", която има право на медиен пакет в размер на 30 хил лв. Формациите на Веселин Марешки и на Валери Симеонов в момента са в парламента, което им осигурява държавна субсидия.

Коалициите получават парите заради това, че в тях има формации, които в момента не получават партийна субсидия. За ГЕРБ това е СДС, а за Воля и НФСБ – "Обединена социалдемокрация", "Българска социалдемократическа партия", БЗНС, Български демократичен съюз "Радикали", "Радикалдемократическа партия" и "Християндемократическа партия".

Според Изборния кодекс в такива случаи не се дава пълният размер на допълнителното финансиране, който е 40 хил. лв. Вместо това се предоставят средства за медийни пакети в размер, пропорционален на дела на партиите, участващи в коалицията, които нямат право на държавна субсидия.

Останалите коалиции, регистрирани за участие в предстоящите парламентарни избори, имат право на 40 хил. лв. Това са "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън", "Движение заедно за промяна", "Ние, гражданите" и "Граждани от протеста".

На медийни пакети от по 40 хил. лв имат право и 18 партии, защото изпълняват условията на закона да нямат субсидия и да са регистрирали листи във всички избирателни райони. Сред тях са "мандатоносителят" на Васил Божков "Българско национално обединение", "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, "Има такъв народ" на шоумена Слави Трифонов, КОД на бившия здравен министър Петър Москов и АБВ на Румен Петков.

Останалите партии с право на медийни пакети са "МИР", БНС-НД, "Глас народен", "Нова демокрация", "Българска прогресивна линия", "Възраждане на Отечеството", "Пряка демокрация", "Благоденствие-Обединение-Градивност", "Общество за нова България", "Движение на непратийните кандидати", "Български съюз за директна демокрация", "Партия на зелените" и "Нация".

Слави Трифонов обяви, че партията му няма да се възползва от медийния си пакет. "Отсега искам да стане ясно и още нещо. Ако партия "Има такъв народ" влезе в парламента, тя няма да взима и 8 лева (бел.ред- на получен глас) държавна субсидия", написа още той във Фейсбук. 

Независимият кандидат за депутат от Благоевград Пламен Масларев пък има право да получи 5 хил. лв.

Медийните пакети могат да бъдат ползвани при сключване на договор с доставчиците на медийни услуги, обявили тарифите си в Централната избирателна комисия в срок до 5 март 2021 г. Тези договори обаче се одобряват от ЦИК и комисията заплаща услугата, след като тя бъде извършена.  

Споделяне

Още от Избори 2021