Касим Дал повдига крайчеца на завесата:

ГЕРБ се готвеше да управлява с ДПС, но бе изиграна в последния момент

"Делян Пеевски бе предложен от човека от Сараите, на когото се докладва първо какво става в държавата"

Касим Дал. Сн. БГНЕС

ГЕРБ и ДПС са се готвили да управляват заедно преди изборите, но партията на Ахмед Доган е изиграла хората на Борисов в последния момент. Основен координатор на отношенията между двете партии е бил Делян Пеевски. Тази теза разви бившият зам.-председател на ДПС Касим Дал в четвъртък пред Нова телевизия. След като се раздели с ДПС, Дал влезе в Народната партия за свобода и достойнство заедно с бившия лидер на младежкото ДПС Корман Исмаилов.

 

Той заяви още, че ДАНС е информирала лично "човека от Сараите" за Христо Бисеров, след като е била получена информация от партньорска служба. В същото време Дал коментира, че се говорило, че сигналът за Бисеров бил на разположение в ГДБОП още по времето на Флоров и Цветанов в МВР.

 

"Всички благодарят на ДАНС и прокуратурата. Напротив. Видя се, че нямаме държава. Една партньорска служба информира ДАНС (за Бисеров - бел. ред.), а ДАНС отива в Сараите. Оттам отзовават Бисеров и сега той да отговаря като обикновен гражданин вместо като високопоставен политик....Коя партньорска служба вече ще информира, ще работи с ДАНС", попита Дал и увери, че е категоричен в твърдението си.

 

ДПС изиграло ГЕРБ в последния момент

 

"Хората, които ръководят ГЕРБ – Борисов и Цветанов, разбраха какво им се готви едва в деня за размисъл. Те дотогава работеха заедно. Делян Пеевски бе човекът, който координираше нещата. Те смятаха, че след изборите ще управляват заедно с ДПС”, обясни Дал.

 

Той разкри тактиката на ДПС - "отдай се, за да завладееш", като, според него, точно по нея са подвели ГЕРБ.

 

"Всички тези вестници и телевизии подкрепяха ГЕРБ. Делян Пеевски бе координаторът и в ръцете си имаше силата на медиите. Зад него стои Доган, те са едно", каза Дал.

 

Касим Дал коментира още, че враждата между ГЕРБ и ДПС преди изборите е била игра и по места са работили заедно.

 

"Във Враца се купуваха гласове, всички знаеха, а полицията бездействаше. Всички знаеха, че в един хотел как се координираха нещата. Същото стана в Пазарджик и Стара Загора -никой не реагира. Остави се да се купят изборите", каза Касим Дал.

 

На въпрос дали има и други в ДПС, които, ако бъдат проверени, ще се видят банкови сметки, Дал посочи:

 

"Едно от нещата, които се очакваше от ГЕРБ, бе тези неща да излязат наяве. Какво става с Емел Етем (вицепремиер в правителството на тройната коалиция - бел. ред.), явно е имало някаква уговорка да не се закачат тези хора и да мълчат. Делян Пеевски бе зам.-министър в правителството на тройната коалиция. Това, което стана в Държавния резерв, всичко се потули. Министърът на екологията Джевдет Чакъров, толкова зам.-министри, които сега пак влязоха в управлението, хора, срещу които се водеха даже преписки".

 

Бисеров – човекът за законодателни поръчки

 

Касим Дал коментира, че човекът за поръчки по отношение на законодателството е бил Бисеров.

 

"Той бе председател на временната правна комисия, която подготвяше промените в Закона за ДАНС, знаеше кой ще бъде председател на ДАНС. Вижте как бе направен законът. Той бе така направен – за точно определен човек Бисеров оглави и правната комисия след това. Делян Пеевски бе предложен от човека от сараите, на когото се докладва първо какво става в държавата", каза Дал.

 

Според него само главният прокурор е реагирал адекватно в ситуацията около оттеглянето на Бисеров.

 

"Наистина бе много изнервен, защото бе поставен пред свършен факт. Не може след три-четири дни да бъде сезирана прокуратурата. Коя партньорска служба вече ще информира, ще работи с ДАНС. Как в държавата няма да знае председателят на НС какво се случва. Той, премиерът и президентът трябва да бъдат уведомени", каза Касим Дал.

 

"Явно Бисеров си е позволил, че всичко му е позволено и си е позволил някакви действия зад гърба на човека от Сараите", каза още Дал.

Споделяне

Още по темата

Още от България