ГЕРБ се обяви за намаляване на политическото влияние върху ВСС

Партията пое необявен досега ангажимент за съдебната реформа, Христо Иванов е скептичен за резултата от упражнението

ГЕРБ се обяви за намаляване на политическото влияние върху ВСС

ГЕРБ даде първата си реална заявка за продължаване на съдебната реформа, обявявайки се за намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет. Водачът на листата на партията в Пазарджик и бивш правосъден министър Екатерина Захариева заяви в четвъртък, че намаляването на политическото влияние в т.нар. правителство на съдебната власт би допринесло за балансиране на правосъдната ни система. Подобен ангажимент не е записан в официална програма на ГЕРБ, която явно се развива в движение.

"Направихме важните промени в конституцията и Закона за съдебната власт, но много по-важно е, че поемаме ангажимент да довършим съдебната реформа, така че в България правосъдието да е равно на справедливост", каза Захариева на предизборна конференция, организирана от ГЕРБ в София.

Като министър Екатерина Захариева беше основна движеща сила при приемането на промените в Закона за съдебната власт, завещани ѝ от нейния предшественик Христо Иванов. С тях се създадоха сериозни предпоставки за съдийско самоуправление, но структурата и едноначалието в прокуратурата реално останаха незасегнати. При гласуването на промените в конституцията за съдебната власт бяха "опраскани" ключови предложения на Христо Иванов, което стана с подкрепата на ГЕРБ и останалите партии без ДСБ на Радан Кънев и гражданската квота в РБ. Така ВСС под контрола на лобито на главния прокурор Сотир Цацаров.

Сега ГЕРБ дава знаци, че е готова да работи за частично подобрение на модела, тъй като намаляването на "политическите членове" във ВСС би допринесло пряко за намаляване на зависимостта на съда. В същото време темата "Цацаров" почти отсъства от тяхната програма. Единственото предложение на партията за реформа на прокуратурата е въвеждане на тримесечни парламентарни отчети за главния прокурор.

Това все пак е доста повече от предложеното в програмата на БСП, където въпросът за структурата на държавното обвинение липсва напълно. За сметка на това социалистите предлагат въвеждане на "частното обвинение", което ще даде възможност на жертвите на престъпления да повдигат и поддържат обвинения пред наказателен съд. Това би разчупило сегашния монопол на прокуратурата върху наказателното производство.

Бойко Борисов представи и другите големи идеи на ГЕРБ за съдебна реформа – нова конституция, антикорупционен кодекс и конфискация на необяснимо богатство без наказателно дело. Партията поема ангижимент до края на 2018 година да има работещо електронно правосъдие и изпълнени искания на Европейската комисия.

Борисов си представя съдебната реформа като въвеждане на бърз и ефективен съдебен процес, край на безкрайното връщане на делата заради дребни технически грешки и незабавни арести на окончателно осъдените.

"В момента има абсолютно независима съдебна власт. Никой не може да им повлияе", отбеляза Борисов, което е в противоречие както с обществените оценки, така и с констатациите от мониторинга на ЕК.

Той каза, че изборът на нов ВСС ще бъде първа задача на неговата партия и на новия парламент. "Тук гарантираме, че ще направим така, че публично и ясно парламентарните квоти да бъдат от най-добрите специалисти", зарече се Бойко Борисов.

Христо Иванов предположи каква ще е работната група на ГЕРБ за конституцията

Бившият правосъден министър и настоящ лидер на "Да, България" реагира незабавно на заявките на ГЕРБ за съдебна реформа.

"Цветан Цветанов. Георги Марков (агент Николай). Димитър Главчев. Кирил Радев. Данаил Кирилов. Димитър Узунов. Яне Янев. Ясен Тодоров. Сотир Цацаров. Георги Колев. Цецка Цачева. Владимира Янева. Искра Фидосова. И разбира се ген. лейт. инж. д-р Бойко Борисов.
Това е предполагаемият състав на бъдещата работна група на ГЕРБ, която ще пише новата конституция на България", написа Иванов в профила си във Фейсбук.

"Днес ген. лейт. инж. д-р Борисов обеща такава. Ще имаме нова конституция, тъй като най-накрая Борисов осъзна, че неговият отказ да прави съдебна реформа има убийствена политическа цена за него самия и за ГЕРБ. В резултат, след като веднъж вече бяха представили програмата си без никакъв резонанс, няколко дена по-късно ГЕРБ представиха наново, но вече допълнена програма, с безсилната надежда, че някой ще им повярва. Или поне, че ще успеят да прикрият присъствието в София на ръководителската на румънската спец прокуратура Лаура Кьовеши. Опитът за димка беше толкова отчаян, че Борисов седна в същото червено кресло в х-л Хилтън, в което преди две години седеше една друга смела жена, Моника Маковей. Вероятно напълно е изгубил представа за това в каква гротеска се превръщат той самият, опитът да кажат нещо по темата правосъдие, цялата кампания на ГЕРБ, а и самата претенция, че са граждани за европейско развитие на България", коментира Иванов.

По думите му Борисов е "просто обратната страна на монетата, на която стои Корнелия Нинова и с която Пеевски поръчва и плаща музиката в българската политика".

"Борисов се свлича от сцената като политическата фигура с най-голяма лична роля за профукването на цялото българско десетилетие в ЕС. И колкото по-бързо слезе от тази сцена, толкова по-добре и за България, и за оставащите все още нормални хора в ГЕРБ. Недейте да пишете нова конституция, г-н Борисов. Напишете си оставката и отивайте да пишете спомени", призова Христо Иванов.

Обобщение за програмните намерения на партиите по отношение на правосъдието и борбата с корупцията може да прочетете тук.

Споделяне

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?