ГЕРБ се опасява БСП и президентът да не минират евроатлантическата перспектива на България

Корнелия Нинова се закани да отнеме депутатските привилегии, а ДПС иска нов тип управление

Сн. БГНЕС
”Прожекторите са включени, господин президент, наложително е да се опитате да видите видимото, че България се движи в правилната посока. Ние се опасяваме вашите амбиции с БСП да не минират перспективата ни да бъдем част от силна и обединена Европа и НАТО и Западните Балкани да бъдат с нас. Големите амбиции често се раждат от големите комплекси”. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация по повод началото на нови политически сезон.
 
”Да се иска светлина и прозрачност в момента, когато страната ни е под прожекторите на европейските лидери и институции е израз на политическа неадекватност”, каза Цветанов от парламентарната трибуна.
 
Така той отговори на държавния глава Румен Радев, който преди два дни каза, че ”държавата е на тъмно” и е крайно време да включим прожекторите.
 
”Прожекторите са включени, г-н президент. Наложително е не да призовавате към светлина, а да се опитате да видите видимото, че България върви в правилната посока и че институциите ни се борят за обществено доверие с дела, а не с деструктивни внушения”, добави Цветанов.
 
Той отчете, че българското европейско председателство минава успешно и има положителни реакции от страна на партньорите.
 
”Най-големият успех на европредседателството е проведената среща между ЕС и Турция във Варна. Тя разчупи ледовете, след Варна тонът се смекчи, седнахме на масата на преговорите”, добави Цветанов. 
 
Сред успехите на управлението той отбеляза ръст на учителските заплати с 25% и програмата за саниране.
 
”Поддържаме тенденция за устойчив икономически растеж. За 2019 г. се очаква 4% икономически растеж. Вярваме, че държавата трябва да харчи толкова, колкото изкарва”, каза Цветанов. 
 
И ”патриотите” отчетоха евро успехи
 
Искрен Веселинов от ”Обединени патриоти” каза, че европейската заслуга на това управление е, че не показа патриотизмът като стигмирана идеология. 
 
”Не е нещо, с което да се плашат системните партии с него, а е идеология, която пробива статуквото в Европа", каза той.
 
Според него ”за беда на БСП и ДПС европредседателството върви блестящо”. По думите му това се отнася повече за ДПС, тъй като те са смятали, че ”Обединени патриоти“ делегитмират европейския курс на страната. 
 
БСП щяла да отнема депутатски привилегии
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че БСП ще внесе в парламента предложение за отмяна на привилегиите на депутатите.
 
”Ако не се приеме, когато управляваме гарантирам, че ще бъде факт”, каза Нинова.
 
”Ако правиш смели и категорични заявки, че искаш да промениш система, модел, да сложиш край на прехода и да поведеш държавата в друга посока, трябва да започнеш от себе си, да дадеш личен пример”, посочи тя.
 
”Кой българин, освен политическият елит на страната работи на заплата, която зависи от ръста на средната работна заплата в страна. 99 % от българския народ работи на фиксирана заплата. Ние ще си вдигаме заплатата всеки път, когато се повиши средната. С кое право? Това не е популизъм, това е конституционен принцип за равни права. Това е принцип за справедливост“, заяви Нинова. 
 
Тя попита колко души в България почиват над 70 дни и отговори – 240. 
 
”Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а депутатите да почиват 70?“, попита Нинова.
 
ДПС иска нов тип управление
 
”Визията за управление трябва да включва и цел на реформите – този подход изисква нов тип управление и формула”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на ДПС.
 
”Този подход изисква нов тип управление и нова формула. Реалностите днес налагат бързо отвръщане пред безпомощното предпазливо спотайване в очакване на следващия ден. Загърбване на илюзорната представа за нас и за другите, ускорено, просветено движение напред и нагоре. Само така можем да имаме общи цели и с общи усилия, необходимата доза кураж и политическа воля да ги постигаме“, заяви Карадайъ.
 
По думите му една година от началото на 44-тото НС и по средата на европредседателството българските граждани очакват справяне с бедността, реформи в образованието, здравеопазването, социалната и пенсионната политика. 
 
"Българските граждани очакват висок жизнен стандарт и качество на живот. Искат работни места, сигурност и стабилност, гарантиране на правата и свободите и достойнството на всеки един човек", каза Карадайъ.
 

Марешки: В България има двама лидери – аз и Бойко Борисов

В момента в българския политически живот има двама лидери - единият е Бойко Борисов, лидер на управляващите, другият е Веселин Марешки, лидер на алтернативата. Това заяви самият председател на партия "Воля" Веселин Марешки в декларация по повод новата парламентарна сесия.

Според него "Воля" е единствената алтернатива.

"Свидетели сме на огромна, мащабна корупция във всички етажи на управлението на държавата. Свидетели сме на огромна бедност, сковаваща милиони българи, които живеят под прага на бедността. Свидетели сме на разбито образование и здравеопазване. Свидетели сме на всички тези неща вече почти 30 години", коментира председателят на "Воля". По думите му това е така, защото има липса на лидерство. Но лидерите се раждат, не се назначават, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България