ГЕРБ се опитва да намери компромис за Изборния кодекс

Синята коалиция срещу Фидосова заради отказания й статут на опозиция

Искра Фидосова, председател на правната комисия в НС. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ провежда серия от консултации с парламентарните групи, за да търси сближаване на позициите по новите текстове в Изборния кодекс, чието приемане бе блокирано в края на миналата година заради отказа на лявата и дясната опозиция да легитимират внесени от управляващите поправки.

 

Опозицията настоява за шест конкретни промени, а в четвъртък ГЕРБ представи писмено своите предложения по спорните текстове, а след като останалите партии се запознаят с тях, най-вероятно консултациите ще продължат идната седмица.

 

Председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) заяви след заседанието, че не става въпрос за "трето четене" на промените в Изборния кодекс

 

Диалогът бе подновен след като БСП и ДПС решиха да отнесат въпроса до ЕС, а миналата седмица управляващите и опозицията се срещнаха поотделно с посланиците на страните от ЕС.

 

В рядка проява на единодушие, през декември м.г. парламентарните групи на БСП, ДПС, Синята коалиция и "Атака" бойкотираха приемането промените в изборния закон, които според тях не гарантират провеждането на честен вот. ГЕРБ отвърнаха, че няма да участват в "пазарлъци", а председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) дори се закани, че и те ще бойкотират и парламентарните избори през юли ще се проведат по сегашния закон.

 

Ще влезем в книгата на Гинес, ако със закон определяте кой е опозиция

 

Едно от основните искания на опозицията е присъствие на нейни представители в секционните избирателни комисии.

 

Сега ГЕРБ предлагат в закона да се запише, че в ръководството на всяка
от избирателните комисии се назначава поне един представител на опозиционна партия или коалиция. ГЕРБ дават и определение за опозиционна партия – такава, гласувала "против" при формирането на правителството. Според тази дефиниция такива са само БСП и ДПС.

 

Тази формулировка обаче срещна съпротива от Синята коалиция, която в началото на мандата гласува "за” кабинета на ГЕРБ, но след това мина в категорична опозиция.

"Ако този текст се приеме, ние не само няма да го подкрепим, но и ще го отнесем към Конституционния съд и ще поискаме президентско вето”, каза Екатерина Михайлова от ДСБ.

"Ако мислите през закон да казвате кой е опозиция може да влезем в други книги, може би в "Рекордите на Гинес", посочи Михайлова.

"Абсолютно несъгласие изразихме - подобно нещо да се записва в закон, независимо каква е дефиницията. Дадохме пример с 36-ото Народно събрание – две правителства, различни мнозинства, различни управляващи, различна опозиция. Това е част от парламентарното управление. Не може да сложиш дефиниция. Не е приключил този парламент и теоретично все още има възможност и друго правителство да има до края на този мандат", заяви Михайлова след проведените разговори с ГЕРБ преди заседанието на правната комисия.

"Не сме съгласни по този начин да бъдем обявени за управляващи. Ние отдавна сме опозиция. По-скоро виждаме сговаряне на някои от опозиционните партии с управляващите и то доста пъти тайно", подчерта тя.

Фидосова каза, че предложението за опозиционна партия е направено в пленарна зала от представители на БСП и ДПС. Според нея този проблем се изкуствено създаден, но те правят предложение, за да може да се стигне до окончателно приемане на закона. "За нас нищо не се променя, ние трябва да търсим баланс между двете позиции", коментира Фидосова.

 

Макар и с известни резерви към сините и "Атака" по отношение на тяхната подкрепа на правителството, депутатът от БСП Мая Манолова заяви: "Право да имат представители в ръководствата на секционните избирателни комисии би следвало да имат и Синята коалиция, и "Атака"".

Волен Сидеров също се възмути от формулировката на Фидосова: "Има ли в момента по-последователна, принципна опозиция от "Атака" спрямо политиката на ГЕРБ - няма. Как - да издаваме лиценз за опозиционни партии или какво?"

Управляващите проведоха отделни разговори и с БСП и ДПС, но всички опозиционни партии настояха консултациите по Изборния кодекс да са общи.

Искра Фидосова призова с работата по Изборния кодекс да се побърза, за да бъде приет достатъчно рано преди предстоящите избори, които премиерът Борисов "насрочи" за 7 юли.

Външно министерство да издирва починалите в чужбина

Фидосова представи пред медиите предложенията на ГЕРБ, изработени на база на основните критики от страна на Коалиция за България и ДПС по време на обсъждането на кодекса в пленарна зала в края на миналата година.

ГЕРБ предлага да се предоставя копие от протокола на комисията, подпечатан с мокър печат и подписан от председателя и секретаря на комисията на всички участници в изборния процес. При отказ да се издаде такова копие ще следва санкция.

Освен това трябва да бъдат издирени данни за всички починали и те трябва да бъдат заличени от избирателните списъци, каза Фидосова по повод препоръката на ОССЕ да се реши въпросът с големия брой гласоподаватели в избирателните списъци спрямо общия брой население.

Фидосова смята, че трябва да се създаде работна група с представители на Министерството на външните работи във връзка с регистрацията на живеещите от година в чужбина по настоящ адрес. Няма данни за настоящия адрес на тези хора и трябва да се направи опит да се събере информация от консулствата и дипломатическите представителства, каза тя.

В доклада сме предложили постоянна администрация към ЦИК и една от задачи ѝ ще бъде да има достъп до регистъра на населението на ГРАО постоянно, а не само покрай изборите, допълни Фидосова.

Шестте "каузи", от които БСП няма да отстъпи

По-рано Мая Манолова избори отново шестте "каузи", от които левицата няма да отстъпи: получаване на копие от протокола от секционните избирателни комисии; участие на представител на опозицията във всички ръководства на секционните комисии; присъствие на наблюдател на всички фази от изборния процес; обжалваемост на всички актове на избирателните комисии; съхраняване на чувалите не при областните управители, а в общинските администрации; прочистване на избирателните списъци от мъртви души.

Имаме сериозни притеснения около това какво се случва в "Информационно обслужване" предвид промяната в неговото ръководство - дали ще бъде осигурена възможност за честно броене на резултатите, коментира Мая Манолова пред БНР. Така че ние ще настояваме поне на входа на "Информационно обслужване" данните да бъдат подадени коректно, добави тя.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България