Твърдейки, че става въпрос за международен скандал

ГЕРБ се оплака на цялата европейска общност, че Цветанов е подслушван

Вътрешният министър Йовчев препрати всички въпроси по казуса към прокуратурата

ГЕРБ се оплака на цялата европейска общност, че Цветанов е подслушван

Ден след като адвокатът на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов - Менко Менков обяви, че клиентът му е бил подслушван допреди дни, от опозиционната партия съобщиха, че по този повод са изпратили писма до всички висши представители на европейското политическо пространство.

Бившите управляващи информират шефовете на ЕК и ЕП – Жозе Барозу и Мартин Шулц, лидерите на трите най-големи групи в Европарламента, еврокомисарите по правосъдие и вътрешни работи – Вивиан Рединг и Сесилия Малмстрьом, както и ПАСЕ и ОССЕ, че става въпрос за международен скандал, тъй като родните разследващи са записвали разговори на Цветанов с негови европейски партньори.

"На 29 януари 2014 г. беше извършено предявяване на материалите от досъдебното производство по обвинение срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. В материалите по делото се намира предложение на разследващите до наблюдаващия прокурор за предсрочно прекратяване на използваните СРС-та по отношение на контролираните лица. Това недвусмислено сочи, че е имало разрешение за прилагане на СРС, но не е посочено срещу кои лица. Във всички случаи е употребено множествено число, което означава, че са повече от един", пишат от опозицията.

Става въпрос за третото дело срещу бившия вътрешен министър, по което той е обвинен в присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР през 2012 г. Такъв е размерът на заплатите, които са били изплатени на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, въпреки че през това време той е бил в ареста.

В писмата се съобщава още, че "това означава, че са подслушвани всичките телефонни разговори на Цветанов с Бойко Борисов, като председател на ГЕРБ, с народните представители, областните координатори, членовете и симпатизантите на ГЕРБ, с международните партньори на ГЕРБ от Европейската народна партия, както и с адвоката на Цветанов – Д-р Ханс Петер Ул, който е депутат в германския Бундестаг. Това превръща казуса в политически скандал не само на национално, но и на международно ниво".

Цитиран е и самият Борисов, който иска официално обяснение – какъв е критерият, по който са били приложени СРС-та срещу Цветанов, след като това се случва цели две години след предполагаемото престъпление, в което е обвинен. От прокуратурата неофициално коментират, че са проследявани контактите между бившия МВР шеф и Орлин Тодоров.

"Другият важен въпрос е защо се подслушва зам.-председателят на опозиционната партия? Дали това не е начин да бъдат контролирани всички политици, с които той контактува? Дали целта на подслушването не са били стратегическите ни разговори в партията?", цитиран е още Борисов.

"Ако нашите разговори придобият публичност, ще считам, че тези, които са поръчали подслушването, са пряко ангажирани не със своето разследване, не със своята роля и задачи по конституция, а че са се включили вече в политическата борба, която е дело на политиците. В такъв случай не само правителството, но и много други хора в България трябва да си подадат оставките", завършва обръщението на опозиционния лидер към европейските политици.

Междувременно самият Цветанов коментира пред Нова телевизия, че целта на разследващите била да контролират всичките му политически контакти: "В случая е намерен формален повод за прилагане на тези средства, за да може да се контролира опозицията, да се знае какво си говорим на национално и международно ниво".

"Не знам дали е подслушван Цветанов, но ако това, което казва, е вярно, разбирам, че той е подслушван законно и, ако той е подслушван законно от прокуратурата, то по никакъв начин изпълнителна или законодателна власт нямат достъп до тази информация", коментира темата лаконично вътрешният министър Цветлин Йовчев, препращайки всички въпроси към държавното обвинение.

От прокуратурата обаче все още не са коментирали случая официално, тъй като зам.-главният обвинител Борислав Сарафов заяви в четвъртък, че не е запознат с казуса, добавяйки, че ще направи проверка.

"При СРС-та, освен че трябва да са налице всички изисквания, важно е и информацията, която се придобива от тях да бъде използвана само и единствено за противодействия на престъпността и за разследване на престъпления и за нищо друго. Не виждам по какъв начин, който и да било може да се оплаква и не виждам как, който и да било може да се поставя над закона", добави още Йовчев в парламента в петък.

Той отново повтори думите си отпреди ден, че като вътрешен министър не получава никаква информация за исканията и данните от използваните СРС-та, тъй като това е в компетентността на новата Държавна агенция "Технически операции".

"Няма информация и при МВР, не са изготвени искания и не се прилагат СРС-та по отношение на каквито и да е политически лидери в момента", обобщи силовият вицепремиер, уверявайки за пореден път, че "са създадени всички гаранции да не се изнася информация, предприели сме мерки в МВР и ДАТО и те бяха обявени още докато ДАТО не беше самостоятелна структура".

Преди ден адвокат Менко Менков обяви пред медиите, че случайно се натъкнал на документ по третото дело на Цветанов – за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР, от който ставало ясно, че той е бил обект на подслушване дори и през т.г., макар че е разследван за престъпление, извършено през 2012 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?