ГЕРБ се отказа окончателно от данък "лукс"

ГЕРБ се отказа окончателно от данък "лукс"

Управляващите се отказват окончателно от данък "лукс", който предвиждаше да се облагат имотите с данъчна оценка над 300 000 лв. Решението е взето от парламентарната група на ГЕРБ след обсъждане с финансовия министър, който също е против.

Решението за допълнително облагане на "богатите" бе взето тази пролет като част от антикризисните мерки на кабинета. Критици на идеята още тогава я обявиха за безсмислена и популистка, но на управляващите им трябваше още половин година, за да заключат, че тя е неефективна.

Фискалният ефект от данък "лукс" е изключително малък, заяви в сряда пред репортери председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя поясни, че предишната вечер ПГ на ГЕРБ е препоръчала в Закона за местните данъци и такси да не се въвежда по-високата ставка за скъпите имоти.По думите ѝ, аргумент срещу данък "лукс" е сериозната подготовка, която трябва да извършат общините при администрирането на по-високата ставка.В страната има около 5700 имота с данъчна оценка над 300 000 лева, посочи Стоянова. Това основно са сгради на юридически лица, използвани за търговски и производствени цели, а целта на данък "лукс" е да се съсредоточи върху физическите лица. Затова въвеждането на по-високата ставка се обезсмисля, каза Менда Стоянова.

Министър Симеон Дянков също смята, че ползите от по-високия данък за скъпите имоти са по-малко от негативите. Ние сме дясно правителство и не вдигаме данъци, каза той.

Няма да се въвежда по-висока ставка за имотите с данъчна оценка над 300 000 лева и за автомобилите от висок клас, потвърди и финансовият министър Симеон Дянков. Той информира, че промените в Закона за местните данъци и такси ще влязат в петък на подпис в Министерския съвет.

Запазва се възможността общият данък сгради да се вдигне с 80 процента за всички имоти. В закона за местните данъци и такси горната граница се повишава драстично, но всяка община ще решава дали да вдигне налога или не.

"Говорихме доста по темата, както трябва да се говори в една демокрация, какви са плюсовете и минусите на тази идея. В крайна сметка и финансовото министерство, и депутатите от ГЕРБ смятат, че минусите са повече от плюсовете и следователно не си заслужава това да се прави. В проектозакона, който ще се внесе, остава този диапазон, той беше всъщност по предложение на общините.

Съответно от двете страни се увеличава диапазонът. Ако те правят финанси, както трябва да правят, и се окаже, че им трябват допълнителни средства, това е един инструмент в техните ръце. Точно както държавата има инструменти и решаваме да ги използваме или не след дебат", разясни Симеон Дянков.

Менда Стоянова коментира, че скъпите автомобили и сега имат висока скала за облагане. Данък "лукс" върху хотели и търговски обекти не е данък "лукс", а за хеликоптерната проверка не говорим, тъй като там става дума за нерегистрирани имоти, поясни Стоянова. Има предложение за разширяване на диапазона на облагане на скъпите имоти и коли, но този въпрос ще се решава от общините, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?