ГЕРБ се отказа от идеята си да блокира бизнеса с Airbnb и Booking

ГЕРБ се отказа от идеята си да блокира бизнеса с Airbnb и Booking

ГЕРБ оттегли спорна идея, която щеше да затрудни силно краткосрочно отдаване под наем на имоти през платформи като Airbnb и Booking. Преди седмица управляващите поискаха собствениците на имоти да търсят съгласието на поне половината от съседите си, ако искат да настаняват гости чрез онлайн посредници. Спорната поправка бе светкавично приета от ресорната комисия на второ четене, въпреки че не бе проведено обществено обсъждане.

По време на разглеждането на поправките в пленарната зала, управляващите решиха да оттеглят предложението си също толкова внезапно.

"По време на дебата в комисията стана ясно, че това ще бъде една пречка за духа на промяната, която правим, а именно да направим регистрационен режим на тези места за настаняване", обясни Димитър Бойчев от ГЕРБ. На какъв дебат се позовава депутатът не стана ясно. В комисията поправката бе гласувана бързо и без задълбочен разговор по темата.

"Демократична България" остро критикува идеята на ГЕРБ. Дясноцентристкото обединение напомни, че Airbnb и Booking.com са спомогнали за съживяване на цели райони в София и другите големи градове.

"Хиляди граждани разчитат на допълнителен доход от това. Някои си покриват месечните комунални сметки, за други е цяла бизнес ниша", каза "Демократична България".

Имаше съмнения, че управляващите от ГЕРБ се опитват да създадат пречки пред бизнеса с краткосрочно отдаване под наем в полза на хотелиерите.

"Идеята да има санкция от общото събрание на етажната собственост е добра. Хората, които обитават трайно сградата, трябва да имат някаква сигурност  – кой влиза, по какъв ред се настанява. Необходимо е да има комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно, и останалите собственици. На този етап обаче смятам, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения", коментира преди седмица Ламбро Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), цитиран от сайта "Инвестор".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?