В унисон с "продиктуваното" от Борисов вето на президента

ГЕРБ се отказа от кариерните бонуси за членовете на ВСС

Съдебен кадровик се оплака, че да влезеш в съвета било "псевдоидеализъм, близо до мазохизъм"

ГЕРБ се отказа от кариерните бонуси за членовете на ВСС

Десетина дни, след като премиерът Бойко Борисов заръча на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и той незабавно се съобрази с волята му, депутатите на ГЕРБ от правната комисия очаквано се отказаха от идеята си за въвеждане на т. нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

По време на извънредно заседание на комисията във вторник 13-има от управляващото мнозинство гласуваха "въздържал се", а четирима от опозицията – "против" това ЗСВ да бъде предложен за гласуване на парламента в стария му действащ вариант.

Така стана ясно, че съвсем очаквано депутатите от ГЕРБ безропотно ще последват волята на премиера и ще премахнат от новите текстове възможността членовете на ВСС с изтекъл мандат автоматично да бъдат повишавани с една степен от поста, който са заемали преди да влязат в съвета.

Всъщност тази идея бе лансирана от правосъдното министерство по отношение на следващия ВСС, като целта бе така да бъдат стимулирани по-млади магистрати да бъдат издигани като номинации, тъй като съществува проблем с атестирането им, който блокира евентуалното им израстване след напускането на ВСС.

Причината е, че те не извършват магистратска дейност докато са членове на ВСС, а атестирането на работата им в системата се прави на всеки 5 години. Така се получава, че всеки бивш член на съвета губи по общо 9 години, в които няма как да получи оценка на качествата си, за да участва в конкурси за преназначаване нагоре в системата.

Очевидно обаче, след като Борисов директно обяви, че не вижда за какво трябва да се награждават съдебните кадровици, депутатите тотално са преосмислили философията на готвените текстове и възнамеряват да оставят "горещия картоф" с кариерните бонуси за следващи поправки в закона. В този смисъл бе и изказването на правосъдния министър Диана Ковачева, която присъства на заседанието на правната комисия във вторник.

Освен нея в залата бяха и настоящият член на ВСС Петър Стоянов, главният съдебен инспектор Ана Караиванова и Янка Гочева от Инспектората на ВСС, които направиха неуспешен опит да убедят народните представители в необходимостта от възможност за автоматично израстване в системата.

Най-разгорещен се оказа Стоянов, според когото "дори поставянето на спора за т.нар. бонуси унижава съдебната власт и нейните органи за управление и контрол".

"Да се съгласиш да бъдеш избран във ВСС е псевдоидеализъм, близо до мазохизъм, това дори граничи със здравия разум... Членуването във ВСС е понижение, без да е налагано наказание, тъй като връщането в системата влачи намаляване и на трудовото възнаграждение освен 9-годишен кариерен застой", опита се да провокира депутатското съчувствие той.

В същия дух традиционно се изказа и Михаил Миков (БСП), който също обясни, че "не може участието в управлението и контрола на съдебната власт да бъде своего рода санкция". Последва забележка от шефката на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ), според която всички са започнали доста да се объркват, на която Христо Бисеров (ДПС) реагира бурно: "Изобщо не сме объркани, объркани сте вие от ГЕРБ. Точно вие, които написахте и предложихте тези текстове, след това ги гласувахте, а накрая накарахте собствения си президент да им наложи вето."

В края на заседанието зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) контрира привържениците на кариерните бонуси за ВСС с хипотезата, че един съдия от районния съд с 18 години стаж, който бъде избран за член на ВСС, след края на мандата му ще може да изиска назначаване във ВКС – без конкурси, без атестации и т. н. Подобно предложение за текст в ЗСВ направи самият Петър Стоянов. Предстои законопроектът да бъде гласуван на първо четене от парламента в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България