ГЕРБ се отказа от поправката "Домусчиев" след вето на президента

Цветан Цветанов: Несериозно е да бъдем обвинявани, че някой може да си спести 58 млн. лв.

Цветан Цветанов, Данаил Кирилов и Делян Добрев обявиха, че ГЕРБ се отказва от приватизационната поправка "Домусчиев". Сн. БГНЕС

Поправката "Домусчиев" в приватизационния закон отпада. Решението идва след като президентът Румен Радев наложи вето на лобистките текстове, а ГЕРБ изненадащо обявиха, че изцяло ще се съобразят с него. Това стана след разпореждане на Бойко Борисов към ГЕРБ текстовете да бъдат ревизирани така, че да снемат обвиненията в лобизъм.

Става дума за гласувани от мнозинството законодателни промени, с които практически се опрощават всякакви потенциални неустойки по неизпълнени задължения по приватизационни договори.

Във вторник държавният глава върна два от одобрените от Народното събрание параграфи в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Те щяха да спестят на бизнесмена Кирил Домусчиев плащането на неустойка за 58 млн. лв., задето не е поддържал определен тонаж на корабите от приватизираното от него през 2008 г. Параходство "Български морски флот" (БМФ) в продължение на десет години след покупката му.

Поради тази причина спешно стъкмената поправка стана популярна като "Домусчиев", макар че от нея могат да се възползват и други едри бизнесмени, сред които приватизаторите на "Булгартабак", Киноцентъра в Бояна, "Полимери"- Девня и други, които също не изпълняват ангажиментите по договорите за придобиването на бившите държавни активи.

Откакто Радев е президент, това е първото негово вето, с което ГЕРБ се съгласява, макар да прави уговорката, че партията тъкмо щяла сама да ревизира закона, но Румен Радев разбрал това и нарочно я изпреварил с връщането на промените.

Причина за обратния завой вероятно е огромният обществен отзвук и подготвяни протести срещу поправките, внесени веднага след като дружеството на братята Кирил и Георги Домусчиеви "Кей Джи маритайм шипинг" загуби делото за промяна на приватизационния договор за БМФ.

Промените бяха внесени от депутата от "Атака" Николай Александров и допълнени от Емил Димитров-Ревизоро (ВМРО). След това Ревизоро писмено поиска да оттегли предложението си, а Александров смяташе да направи същото. ГЕРБ обаче побързаха да придвижат промените в пленарна зала с обяснението, че вече са приети от комисията.

Така на 18 юли лобистките текстове бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля", въпреки огромната съпротива на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, по чиято инициатива държавата атакува договора за БМФ.

Румен Радев изтъква в мотивите си, че приетите текстове "не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат".

Минути след съобщението за президентското вето ГЕРБ обяви, че премиерът и лидер на партията Бойко Борисов е наредил на парламентарната група на ГЕРБ да изработи и внесе нова поправка в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, която да свали всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна.

Малко по-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че ГЕРБ подкрепят изцяло мотивите на президента за ветото и няма да внасят поправки на поправката "Домусчиев". Решението е безпрецедентно от страна на ГЕРБ, които до момента не бяха подкрепили нито един от седемте досега върнати закони от президента Радев.

Цветанов отрече гласуваните текстове да са били лобистки. Нарече "несериозно" твърдението, че някой може да си спести 58 млн. лв. Обясни, че с акта на подкрепа на президентското вето ГЕРБ отново показват, че защитават обществения интерес.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова припомни, че партията ѝ е гласувала против закона и приветства ветото на Радев. Нарече закона "тежко лобистки", обслужващ "интересите на определени олигарси в България да не си плащат задълженията".

На въпрос дали е готова да назове имената на тези олигарси – Домусчиев, Пеевски или други, Нинова отговори: "Определено става въпрос за БМФ. Не знам кои сделки. Вероятно и други, но въпросът е принципен. Това е закон, който ще важи за всички сделки."

Крум Зарков обясни, че голяма част от депутатите от левицата са отсъствали от пленарната зала, защото по това време са били на протест (протестът на овцевъдите пред Министерския съвет, в който участва и Нинова – бел. ред.) и спорните предложения били внесени минути преди крайния срок. Той припомни, че дори е имало вносители, които не са си гласували собствените си предложения.

В сряда парламентарната комисия по икономика ще гласува отново закона с подкрепяните и от президента текстове за електронна борса за държавни имоти и за облекчаване на изискванията към търговците на ток, каза Цветанов. По думите му плановете са тези текстове да бъдат приети окончателно от парламента в петък, за да могат да влязат в сила още следващата седмица.

Президентът: Законът е в ущърб на държавата и обществото

Тълкуването на двата спорни параграфа е, че с тях се дава право на приватизаторите да не се плащат неустойки за неизпълнение на договора за придобиването на държавни активи, ако са минали пет години от покупката им, посочва президентът в мотивите си за ветото.

Той предупреждава, че поправките "ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото".

"Конкретният времеви обхват на задълженията по всеки приватизационен договор трябва да се определя според обекта на приватизацията и осъществяваната дейност, а не да се подчинява на формални законови ограничения, които създават преимущество на купувачите за сметка на обществения интерес", се казва в мотивите на президента.

"При липса на яснота какви са тези специфични задължения, границите на преценката за кои задължения да се прилага 5-годишният срок са широки. Следва да се има предвид, че когато няма обективни критерии, които да очертаят пределите на тази преценка, корупционният риск се увеличава", е посочено още в мотивите.

Румен Радев смята, че прилагането на поправката и за сключени приватизационни договори, по които досега не са плащани неустойки за следприватизационни задължения през първите пет години, ще позволи преразглеждане на договори, сключени при действието на правила, които не са позволявали тяхната промяна.

Държавният глава е на мнение, че приватизационните договори трябва по принцип да се изпълняват във вида, в който са сключени.

"Прилагането на ограничението за 5-годишен срок на специфичните задължения и спрямо действащите приватизационни договори ще има за последица освобождаване на купувачите от такива задължения, за изпълнението на които в договорите е предвиден по-дълъг срок. По този начин се изключва възможността да се търсят неустойки за тяхното неизпълнение за периода над 5 години", пише в мотивите на президента.

Той посочва, че няма оценка как ще се отрази поправката върху очакваните постъпления от неустойки в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и в общинските бюджети.

"Както е известно, неустойката обезпечава изпълнението на задължението и служи като обезщетение за вредите от неизпълнението, без да е нужно те да се доказват", посочва още Радев.

Той смята, че върнатите от него промени биха облагодетелствали и неизправни купувачи, които имат непогасени плащания за неустойки за период след първите пет години от придобивката.

ГЕРБ: Промените не са лобистки. Обслужват президента заради политическите дивиденти

ГЕРБ се отказаха от поправка на поправката "Домусчиев", тъй като президентът ги изпреварил с налагането на вето на закона и това я обезмислило. Изявлението на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, Данаил Кирилов и Делян Добрев се забави с около час и бе направено минути след заканата на Нинова да сезира Конституционния съд, ако ветото бъде отхвърлено.

Цветанов нарече "спекулация" тиражираните в публичното пространство обвинения, че в закона за приватизацията има лобистки текстове, които обслужват "определени икономически кръгове и бизнесмени". Декларира, че "ГЕРБ по никакъв повод не е обслужвал и не е подкрепял приемането на лобистки текстове". Посочи, че депутатите на ГЕРБ са били "въвлечени" в приемането на промените в закона. Подкрепили, защото "коалиционната култура" изисквала да подкрепят предложения на партньорите си от "Обединени патриоти". Призна обаче, че занапред ще е нужно "подобряване на комуникацията между партньорите", за да няма повече такива недоразумения.

Цветанов обясни, че още в понеделник вечерта на заседание на ГЕРБ, в което участвал и Борисов, взели решение председателят на правната комисия Данаил Кирилов да внесе нови текстове, които да ревизират спорните, предложени от коалиционните ни партньори. Цветанов изтъкна, че "ГЕРБ по никакъв повод не е внасял лобистки текстове".

Президентът обаче, благодарение на "изпреварващата информация", която явно според Цветанов имал, наложил ветото си точно днес и така предложенията на ГЕРБ за нови изменения в закона се обезсмислили.

"Ние ще подкрепим мотивите на президента и ще се съобразим с ветото", каза Цветанов.

На въпрос чии интереси обслужват промените, които ГЕРБ подкрепи в пленарна зала, Цветанов отговори, че "обслужва тези, които се опитаха да извлекат политически дивиденти от този закон". Помолен да ги назове поименно той каза: "Президентът, днес с ветото, което наложи".

Данаил Кирилов разясни как е бил въвлечен в правния абсурд със законовите промени на "Патриотите" и съобщи заръката на Борисов да се напомни, че ГЕРБ никога не се е месила в спора на Домусчиеви с държавата.

"Ние не сме заемали страна, напротив, миналата година правителството гласува 2.5 милиона лева, за да може Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да води дело за отмяна на решението на Арбитражния съд", което беше в полза на делото Домусчиеви, припомни Кирилов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?