ГЕРБ се отказа от здравната реформа през този мандат

Работата по националната здравна карта започва отначало

Министър Атанасова реже лентата на обновената болница "Св. Ана" във Варна БГНЕС

Няма да има здравна реформа през този мандат на ГЕРБ, а въвеждането на диагностично свързаните групи за болничното лечение, които трябваше да подобрят грижите за пациента и да въведат финансов контрол в системата, остават за по-добри времена. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова във Варна.

 

“До края на този мандат диагностично свързаните групи за болничното лечение не могат да 0са станат факт”, каза министър Атанасова, предаде БТА. Според нея въвеждането на тези групи изисква много време, а вече са изпуснати три години.


“Няма никой, който да смята, че сегашната система с направленията е добър метод за финансиране. Не, напротив - те вече са достатъчно компрометирани", каза Атанасова. По думите ѝ за да се направи радикалната промяна ще е необходимо смяна на софтуера и обучение на екипите, а това на “държави със сериозно икономическо развитие” е отнело от 5 до 10 години. Все пак здравният министър изрази надежди, че в следващия мандат на ГЕРБ реформата ще бъде направена.


В края на 2011 г. предшественикът ѝ Стефан Константинов обяви, че през 2012 г. клиничните пътеки ще бъдат заменени от диагностично свързани групи. За целта дори беше приета концепция и планирани 3 млн. лв. за купуване на софтуер и обучение на персонала.

 

Въвеждането на диагностично-свързаните групи трябваше да спре практиката болниците да изписват пациенти след лечение на определено заболяване и след една седмица да ги приемат за друго или съпътстващо заболяване. Очакванията бяха, че така ще се предотврати изтичане на финансов ресурс от болниците и ще доведе до по-добър контрол.

Вместо това да се случи дълговете на болниците вече надхвърлят 378 млн. лв. Това е абсолютен рекорд от 2006 г., когато здравната касата пое плащането по 300 клинични пътеки. Предишното върхово постижение по дългове беше по времето на тройната коалиция за 372 млн. лв. от средата на 2009 г.

 

Здравният министър заяви, че ще предприеме всички необходими мерки, за да разбера защо болниците са натрупали такива огромни задължения и обеща затягане на коланите.

 

Необходимо е да бъде създадена дългосрочна визия за здравеопазването и в този процес да участват всички страни, които имат отношение към сектора, смята министър Атанасова.

 

Тя отбеляза, че Консултативният съвет към Министерския съвет все още не е започнал дейността си. По думите ѝ съставът на съвета трябва да бъде актуализиран за да започне да работи реално.

 

Наредбата за специализациите в медицината вече е готова и е представена за публично обсъждане, каза още здравният министър. По думите ѝ новият документ ще позволи младите лекари да остават в България, а не да бягат зад граница. Според Атанасова, след като наредбата стане факт, лекарите от "Спешна помощ" вече също ще имат право да избират специализациите си.

 

Само за миналата година над 600 лекари са заминала да работят в чужбина, а за първите три месеца на тази година още 140 медици са напуснали страната, сочат данните на Българския лекарски съюз.

 

 

Изработването на националната здравна карта трябва да започне отначало, каза министър Атанасова. По думите ѝ това се налагало, защото изготвеният проект е атакуван пред Върховния административен съд.

 

Проблем за сектора остават здравнонеосигурените, чийто брой по последни данни е 1.2 милиона души, каза Атанасова.

 

За да се намалят средствата за лечение на българи в чужбина се работи по привличането на световноизвестни специалисти. Те ще идват в България за да обучават български лекарски екипи, които след това ще поемат пациентите, обясни министър Атанасова.

 

Здравният министър откри нова лаборатория по молекулярна медицина в университетската болница "Света Марина" във Варна. Апаратурата и консумативите за 120 000 лева са осигурени чрез дарение. Новата лаборатория ще съкрати диагностиката при различни заболявания, което ще позволи най-правилното лечение на всеки пациент.

 

По-късно министър Атанасова посети и обновената клиника по вътрешни болести в болница "Света Анна" в града. За ремонтите ѝ са похарчени 120 хиляди лева, като за модернизацията на клиниката са помогнали и дарители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?