ГЕРБ се отказа в крачка от мотото "Да превърнем страховете в надежда"

Партията публикува политическата си програма за изборите

ГЕРБ се отказа в крачка от политическата алхимия, залегнала в предизборното мото "Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията!". Малко след като партията публикува на сайта си програмата за предстоящите избори, започваща с това мото, документът бе коригиран и мото отпадна.

Програмата конкретизира представените преди седмица основни акценти на ГЕРБ.

Посочва се, програмата "доразвива и утвърждава добрите практики от нашето управление" и е "изработена от ръководните екипи на министерствата от втория кабинет на Бойко Борисов в сътрудничество с ресорните експерти на ГЕРБ".

Още във въведението ГЕРБ се ангажира резултатите от референдума за промяна на избирателната система "да бъдат превърнати в законодателни актове и последващи управленски действия".

"Реформите не бива да се отлагат", декларира ГЕРБ и обещава такива по отношение на "стандарт, образование, здравеопазване, национална сигурност и икономически просперитет".

  

Диалог с партии, които споделят евроатлантически ценности

ГЕРБ дава заявка да работи в "разбирателство и в диалог с останалите партии", но не намира "общи отправни точки" с онези, "които реално не споделят съвременните евроатлантически ценности. "Няма да приемем и двойния политически аршин, който прозира от използването на корупционни практики, издигането на пиедестал на популизма, отказа от реформи и отстъплението от проблемите на деня. За нас от ГЕРБ няма "бъдеще в миналото"", декларира партията.

Посочва се, че програмата е съобразена с приоритетите в политиките на ЕНП, както и с дългосрочните намерения на ЕС, но съобразени с националната специфика.

Освен това "създава предпоставки за обединение на нацията в подкрепа на политиките ни за преборване на неблагоприятните демографски тенденции и за подпомагане на семействата".

По отношение на предизвикателствата централно място се отрежда на сигурността на държавните граници и проблемите, породени от бежанците.

Да харчим през бюджета толкова, колкото изкарваме

Партията подчертава, че "трябва да се стремим да харчим през бюджета толкова, колкото изкарваме", а дефицитите водят до нестабилност. По отношение на доходите, ГЕРБ не обещава по-високи пенсии. Обяснено е, че след тяхното управление се е приело от лятото на 2017 г. пенсиите да се индексират. Предвижда се обаче повишение на работната заплата: "Ако отново управляваме страната, можем да очакваме увеличаване на средната работна заплата за страната, която в края на мандата да достигне 1500 лв., а минималната работна заплата, без да се създава напрежение на пазара на труда, също ще нарасне и ще достигне 650 лв.".

ГЕРБ залага и на икономически ръст: "Работим за БВП от над 110 млрд. лв. в рамките на мандата, при около 86 млрд. лв. през 2015 г.".

Двоен ръст на учителските заплати

ГЕРБ обещава двойно увеличение на учителските заплати, издигайки мотото "Високи заплати – добро образование". ГЕРБ няма да закрива училища и ще прилага мерки, стимулиращи семействата да пращат децата на училище – онези, които не го правят, ще бъдат лишавани от социални помощи, например.

ГЕРБ ще готвят нов закон за социалните услуги, за да се "осигури достъп до качествена грижа и комплексни услуги според индивидуалните потребности на децата, семействата, рисковите групи".

ГЕРБ обещава да продължи програмата си за т.нар. безплатно саниране, като увеличи финансовия ресурс по тази програма и я разшири чрез обхващане на тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.

Повече полицаи, разследващи и тотално видеонаблюдение

Справянето с конвенциалната престъпност е приоритет, който очевидно ще глътне доста пари при един нов мандат на ГЕРБ. Предвижда се "увеличаване на униформения полицейски състав в малки и средно големи населени места чрез назначаване на поне 1000 униформени служители на полицията и жандармерията".

Освен това се задават крупни поръчки за "поетапна подмяна на автомобилния парк на униформената полиция, както и за подмяна на екипирането на охранителната полиция и жандармерията", което да стане чрез целево финансиране.

Предстои и закупуване на нови камери и осигуряване на тотално видеонаблюдение, интерактивната карта на престъпността и пр.

ГЕРБ планира попълване на щата за разследващи полицаи от 2000 щатни бройки, както и осигуряване на още 6000 полицаи за неотложните процесуално-следствени действия.

Отпадане на депутатския имунитет и свикване на ВНС

Предложенията на ГЕРБ в областта на правосъдието и борбата с корупцията са общо взето повторение на сегашните приоритети – създаване на единен антикорупционен орган, промяна в процесуалните закони. По отношение на прокуратурата се предвиждат тримесечни отчети пред НС на главния прокурор. Разследването на корупцията по високите етажи на властта според ГЕРБ трябва да премине към специализирания съд и прокуратура.

"Гвоздеят" по отношение на правосъдието е предложената промяна в конституцията, чрез която да отпадне имунитетът на народните представители. ГЕРБ настоява и за свикване на Велико Народно събрание, което да приеме по-съществени промени в основния закон, без да се конкретизира какви.

Спиране на мигрантския поток на турската граница

За решаване на проблема с миграцията ГЕРБ посочва, че "приоритет на ЕС трябва да бъде спирането на притока мигранти на турските граници". "Турските сухопътни граници с България и Гърция, както и всички морски граници между Турция и ЕС, трябва да са неизменна част от договореностите с Турция. Турция следва да изпълни ангажиментите си към връщането и реадмисията. Важно е и затягането на визовия режим на Турция със страните от Близкия изток и Африка, както и разбиването на мрежите за трафик на хора".

ГЕРБ предлага мерки приоритетно организиране на съвместни полети с Европейската служба за гранична и брегова охрана (Фронтекс) с цел принудително връщане на незаконно пребиваващи граждани в държави по произход; доброволно връщане на лица, които не са получили международна закрила или убежище.

Освен това се настоява за радикална реформа на Общата европейска система за убежище, така че тежестта при обработване на молбите за международна закрила да не се поемат само от държавите на предна линия.

Доброволна военна служба и военно обучение в училищата и университетите

ГЕРБ обещава разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП в края на предстоящия управленски мандат. ГЕРБ ще работи за създаване на доброволна военна служба, а по време на обучението си гражданите да могат да ползват оръжие и боеприпаси. Ще има и военно обучение в училищата и университетите – предложение, което много би импонирало на досегашните партньори на ГЕРБ в управлението от Патриотичния фронт.

НАТО, САЩ и Русия

По отношение на НАТО е записано: "Значението на евроатлантическата интеграция расте на фона на засиленото влияние на трети страни в региона на Черно море и Балканите. Кризата в Украйна и действията на Русия, нарушаващи международното право, събитията в Близкия Изток и Северна Африка, включително и по линия на хибридната война, изискват нови подходи в политиката на НАТО. Сътрудничеството между НАТО и ЕС трябва да се задълбочи".

"Сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката може да допринесе за енергийната сигурност на страната и диверсификацията на енергийните източници и маршрути. Оценяваме високо американската подкрепа за изграждането на газов интерконектор България-Гърция (IGB), който да служи като връзка между Южния газов коридор и газовия коридор Север-Юг", посочва ГЕРБ за отношенията със САЩ. Основен приоритет в атлантическото партньорство е борбата с тероризма. В програмата е записано, че ГЕРБ ще продължи да работи за отпадане на визите.

"Отношенията ни с Русия се развиват при съблюдаване на националния ни интерес, както и на принципите на единната ни политика със страните членки на ЕС и НАТО", заявяват от ГЕРБ.

В следващите 10 дни предстои публично обсъждане на политическата програма на ГЕРБ. Гражданите могат да правят предложения и коментари на имейла на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов [email protected].

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?