ГЕРБ се отказва от ГМО-мораториум

ГЕРБ се отказва от ГМО-мораториум

Вероятно ГЕРБ ще оттегли предложението си за налагането на петгодишна забрана върху извършването на полеви опити с генно-модифицирани организми (ГМО), след като в четвъртък депутатите от парламентарното комисия по околна среда решиха да се запази сегашната 30-километрова граница между площите с ГМО и биокултуритеи Натура-зоните. Това съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която се включи в работата на комисията.

Преди това народните представители си съобразиха с предложението ѝ за запазване на сега разписания в Закона за ГМО защитен пояс, след като ден по-рано бе решено отстоянието да е 10 км за пчелините и 7 км за биокулутрите. До решението се стигна след като се дискутираха най-различни разстояния.

Специалистите ме убедиха, че 10-километрова защитна зона покрива цялата територия на страната, а дали отстоянието ще бъде 15, 20, 28, 30, 40 или 50 километра, няма никакво значение, коментира Цачева. По думите ѝ размерът на отстоянието се е оказал "ябълката на раздора", което пречи на комисията да продължи работата си.

Приех да остане текстът такъв, какъвто е, за да има сигурност и спокойствие в обществото, и във всички неправителствени организации, които имат елемент на съмнение, че се прави нещо нередно, заяви Цачева пред журналисти. При това положение, по думите ѝ, се обезсмисля съществуването на предвидения мораториум от пет години за ГМО-опити.

Цачева допълни, че се надява следващата седмица в пленарната зала на Народното събрание да бъде приет окончателно законът, да се успокои напрежението сред гражданите.

Тя не смята, че партията ГЕРБ е загубила рейтинг заради предложените от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) промени в Закона за ГМО, но призна, че ековедомството се е престарало, тъй като предложило и препоръки на европейското законодателство, които все още не са задължителни за страните-членки, но пък противното значело да се правят последващи промени на парче.

“Пълното транспониране на европейското законодателство в закона за ГМО не е напълно, но с оглед на общественото настроение, за мен това е момента е справедливо”, допълни още Цецка Цачева.

МОСВ не е заблуждавало с позицията си, че точно тези забранителни текстове на закона трябва да отпаднат, коментира Цачева. Според нея екоекспертите са били водени от желание да се изчисти името на България пред европейските партньори и поетият ангажимент на ГЕРБ страната да бъде правова държава, да се развива по норми и правила.

Споделяне

Още по темата

Още от България