ГЕРБ се отметна от идеята на ДПС за партийните събития на закрито

Кое е по-опасно за здравето: "БСП", "ДПС" или "ПКП"?

ГЕРБ се отметна от идеята на ДПС за партийните събития на закрито

Мнозинството в парламента не прие идеята на ДПС предизборните партийни събития на закрито да се провеждат по противоепидемичните правила, които важат за културните събития. Вместо това депутатите решиха предизборната агитация да се извършва при спазване на въведените общи мерки.

Преди ден на заседанието на правната комисия ГЕРБ подкрепи предложението на ДПС, внесено между двете четения - при партийните мероприятия да важат противоепидемичните мерки за театри, концерти и кина. В момента те са разрешени при запълване на максимум 30% от местата при спазване на дистанция от 1.5 м. 

При гласуването в пленарната зала обаче предложението на ДПС не мина - само  58 народни представители бяха "за" при 82 "против" и 20 "въздържал се". 

Опасна за здравето ли е абревиатурата ПКП?

Музикантът Калин Вельов, който е депутат от ГЕРБ от няколко месеца, реши да демонстрира оригиналност, атакувайки БСП и ДПС с пример от професията си.

"Ние, музикантите, които записваме в студио, ако сте забелязали, имаме черни, кръгли мрежички пред микрофоните, които спират компресията. Това са букви, които изхвърлят много въздух. За съжаление, при пандемична обстановка това предизвиква изхвърляне на слюнки и е опасно за здравето. Обикновено думи, които съдържат "п" и които биха скандирани на срещи като "БСП" и "ДПС" са опасни за здравето", каза Вельов.

В отговор на трибуната излезе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Репликата ми е във въпросителна форма. Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория или не влиза?", попита той, правейки препратка към записите с гласа на премиера Бойко Борисов, на които се чуват вулгарни квалификации по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева.

След репликата на Карадайъ, самата Караянчева заяви, че ще се въздържи от коментар. "Това беше толкова грозно", каза все пак тя.

От "Обединени патриоти" пък подчертаха, че партиите няма да могат да удържат собствените си хора.

Още преди ден Йордан Цонев от ДПС, който беше и вносител на идеята, обяви, че ако текстовете не бъдат приети, просто всички партии ще обявяват предизборните си събития като концерти.

Карантинираните 3 дни преди вота няма да могат да гласуват

Депутатите приеха на второ четене целия законопроект за промени в закона за извънредното положение, с които се дава възможност на поставените под карантина да упражнят правото си на глас чрез подвижна избирателна кутия.

В окончателните текстове е записано, че карантинираните три или по-малко дни преди вота няма да има как да гласуват. Причината – в поправките е записано, че изолираните заради коронавирус ще могат да подават заявленията за гласуване с подвижна урна не по-късно от 3 дни преди деня на вота. Социалистите предложиха този срок да бъде намален на един ден, но мнозинството отхвърли идеята.

Здравният министър ще отговаря за противоепидемичните мерки

Депутатите приеха здравният министър да въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

Първоначалният законопроект на ГЕРБ и "Обединените патриоти" предвиждаше Централната избирателна комисия (ЦИК) да "приема правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантират животът и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес".

Миналата седмица ЦИК изпрати до депутатите становище, в което се посочваше, че не те, а министърът на здравеопазването е компетентен да приеме такива правила. В крайна сметка управляващите се съобразиха с това.

Бе прието още, че Министерският съвет да обезпечава изборния процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях се включват в план- сметката на изборите. 

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?