ГЕРБ се овъртолиха с "мистериозната“ лобистка поправка в Държавен вестник

ГЕРБ се овъртолиха с "мистериозната“ лобистка поправка в Държавен вестник

Случаят около "мистериозната“ поправка в Държавен вестник (ДВ), която засягаше лобистки текст за скрита реклама на наркотични вещества, се заплита все повече, а замесените в него народни представители от ГЕРБ публично отричат да имат нещо общо. Скандалът тръгна, след като бдителното око на президентската администрация забеляза обнародване на текста, а БСП настоя за разследване от временна анкетна комисия и ГЕРБ се съгласи.

Освен досегашните "заподозрени" – шефът на правната комисия Искра Фидосова и шефът на правната комисия и зам.-председателят на НС Лъчезар Иванов, на заседанието в комисията в сряда изплува и името на колегата им Светлин Танчев. В четвъртък обаче и той енергично отрече да има принос в прокарването на лобисткия текст, който спешно бе отменен след прегласуване по предложение на председателя на парламента Цецка Цачева.

При изслушването на служители от НС е станало ясно, че в деня на обнародване законовите промени Светлин Танчев е отишъл при съветника в отдел "Пленарни заседания" Стефан Катев, за да му каже, че има грешка в публикувания текст. След това двамата отишли при шефката на стенограмите Виолета Тасева с листче с текст, който по-късно беше публикуван в "Държавен вестник" и стана повод за обвинения в лобизъм.

Двамата уверили Тасева, че всичко се прави със знанието на председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов.

В четвъртък Танчев коментира пред репортери: "Мой сътрудник ми сигнализира, че има разминаване в текстовете“, които са гласувани в зала и публикувани в ДВ. Запитан защо е занесъл листче с тест за поправка, той отговори: "Бях си нахвърлил неща, които чух в пленарната зала." На въпрос защо се е обърнал към Катев, Танчев отговори, че, доколкото знае, "Катев е някакво ръководство тук в парламента".

Танчев декларира, че няма "никакви контакти“ с производители на алкохол, в чиито реклами се съдържа скрита реклама на наркотици.

На друг въпрос дали е казал на Лъчезар Иванов или на Искра Фидосова как сътрудникът му е забелязал разминаването, Танчев не пожела да отговори, а настоя изясняването му да стане на заседанието на анкетната комисия следващата седмица, когато той трябва да бъде изслушан.

Шефът на здравната комисия Лъчезар Иванов пък коментира, че няма "абсолютно никакво участие“, тъй като от 28 февруари до 8 март не е бил в страната. "Предал съм доклада на комисията по здравеопазването, протоколите и стенограмите и те са на ваше разположение“, допълни той.

"На първо четене комисията прие единодушно закона, на второ четене също единодушно, без никакви поправки, подписах го, предадох го на председателя на парламента, както изисква правилникът, след което бях извън страната и зам.-председателят на комисията е прочел доклада в зала за окончателното приемане на текстовете", посочи Иванов, като прехвърли топката към заместника си Пламен Цеков (ГЕРБ). Той пък бе основно действащо лице още в самото начало на скандала с поправката и беше обвинен от опозицията, че я е прокарал в зала без тя да е минала на комисия.

"Никой не ме е питал дали може или не може да се прави такава поправка, какви листчета са се подмятали на мен не ми е известно, защото дори по телефона никой не е намерил за целесъобразно да ми се обади", каза още Иванов.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на правната комисия Искра Фидосова също каза, че "категорично нищо не е знаела“ и че е разбрала за съмнителната поправка в ДВ, когато от президентството алармираха за случая. “Ако има някой вина, разбира се, че ще бъде разгледано от Изпълнителната комисия и ще вземем решение за санкция“, обеща тя.

"Като съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ имам ангажимент да следя законодателния процес, но след като нещо вече мине на второ четене, не проследявам нататък как текстовете се обнародват в Държавен вестник и няма как да го правя технически", поясни Фидосова.

Мая Манолова от левицата, която е член на анкетната комисия, коментира от своя страна, че по информация на служителите на НС "листчето с лобисткия текст“ е било занесен за обнародване именно от Танчев и Катев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?