Преди номинацията

ГЕРБ се подсигурили с щателна проверка до N-то коляно на кандидата си за КС Гроздан Илиев

Партията имала и други набелязани, но не издържали на проверките

ГЕРБ се подсигурили с щателна проверка до N-то коляно на кандидата си за КС Гроздан Илиев

След невижданата поредица скандали "Марковска" и "Гугушева" в стремежа си да не допуснат пореден провал с попълването на парламентарната квота в Конституционния съд, този път ГЕРБ са се подсигурили не само с правилен кандидат, но и с доказателства, че не е скрита лимонка.

Преди да бъде внесена официално кандидатурата на съдията от ВКС Гроздан Илиев, той  е бил подложен на щателна проверка.

"Проверихме неговото имотно състояние, имотното състояние на роднините му до N-то коляно, както и делата му. Сигурни сме, че този път издънка няма да има", обясни пред Mediapool народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов, който е и един от вносителите на кандидатурата. По думите му за проверката е знаел и съдия Гроздан Илиев. Пред Mediapool магистратът потвърди за "разследването" на ГЕРБ.

"Естествено – дал съм съгласие да бъда проверен. Нямам проблем с това", каза Илиев и увери: "Нямам какво да спестявам". Той каза също, че е запознат с резултатите. "Не са се натъкнали на нищо, което да ги възпре да ме номинират", разясни съдията.

Според неофициална информация на Mediapool, потвърдена от двама независими източници, "разследването" било правено от ДАНС. Целта е била да не се стигне до трети провал с избора на нов член в КС и превръщането на скандала в неуправляем.

Не е ясно обаче по каква причина е намесена Държавната агенция "Национална сигурност". Също така остава загадка как депутати правят "проверка" на магистрат, при положение, че по конституция има ясно разграничаване на властите в страната.

Единственият орган в държавата, който има правомощия да проверява магистрати, е Висшият съдебен съвет, освен ако не става дума за извършено престъпление, където "ресорни" са МВР и прокуратурата.

Още с идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. вътрешният министър Цветан Цветанов настойчиво се опитваше да въведе задължителна процедура по допуск до класифицирана информация за членовете на съдебния съвет. А това щеше да позволи на подчинените му спецслужби и ДАНС да проверяват кадровиците на Темида. Идеята отпадна, след като бе разкритикувана от ВСС и неправителствени организации, тъй като щеше да доведе до ситуация на неправомерно влияние и натиск на изпълнителната власт върху съдебната. 

Очевидно в момента управляващата партия се е самооправомощила да проверява висши магистрати - било чрез ДАНС, каквато е неофициалната информация, или чрез други способи, само и само да не бъде изненадана "в гръб" от някой сигнал. Така се случи с бившата зам.-председателка на Върховния касационен съд Венета Марковска, която ГЕРБ с всички сили защитаваха, независимо от съмненията за конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение, докато накрая прокуратурата потвърди за такова разследване и даде картбланш на президента да бойкотира встъпването ѝ в длъжност. 

За да излезе от положението, премиерът Бойко Борисов се разбра с лидера на СДС да излъчи нова кандидатура, която ГЕРБ щели да подкрепят. След фалстарта с първоначално номинирания Петър Стоянов, вторият опит на СДС бе с издигането на зам.-ръководителя на апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева. Тя на свой ред се оказа увъртяна в странни  финансово-имотни семейни сделки и схеми, за които дотогава не се знаеше публично. Тя бе принудена да се оттегли и се стигна до откриване на трета процедура за избор на конституционен съдия.

По неофициална информация на Mediapool имало още трима магистрати освен Гроздан Илиев,  набелязани от ГЕРБ като подходящи кандидати. И те като него били подложени на предварителен "скрининг" и съответни проверки, но не издържали.

Ако това е вярно, а то най-вероятно е, се потвърждава и друг стряскащ факт, станал особено видим покрай скандалите с Марковска и Гугушева - магистрати с нечисто минало или със спорна репутация не се оповестяват публично, а се държат в зависимост със събраното за тях от различни проверки.

Именно поради тази причина веднага след като сагата "Марковска" формално приключи, Съюзът на съдиите в България настоя прокуратурата и ВСС да проверяват своевременно магистратите и да не укриват информация.

Президентът оправда бойкота си спрямо Марковска с получена в последния момент информация от прокуратурата за досъдебно производство срещу неизвестен извършител, свързано с търговия с влияние във Върховния административен съд, пишат тогава в станoвището си ССБ.

В медиите беше цитирано официалното съобщение на прокуратурата за това, че делото е образувано по данни за "корупционно поведение и превишаване на права от страна на Георги Георгиев, който е в близки отношения с г-жа Венета Марковска".

"Изнасянето на информацията за висящото наказателно производство в последния момент преди встъпването на г-жа Марковска както и фактът, че делото е водено почти две години срещу "неизвестен" извършител подхранват публичните съмнения, че ресурсът на прокуратурата може да бъде използван за формиране на зависимост или за възползване от такава", написаха тогава от Съюза на съдиите.

Сега сме пред сходен казус - ако другите кандидати, които ГЕРБ са обмисляли за КС, са "отпаднали" при проверката, те си остават с компромати в ръцете на службите и управляващите и са удобни за шантажи и всякакви сделки, само и само истината да не излезе наяве.

Споделяне

Още от България