Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ се похвали с нов морал, опозицията видя хора факли, калинки и премиер, неразличаващ добро от зло

284 коментара
ГЕРБ се похвали с нов морал, опозицията видя хора факли, калинки и премиер, неразличаващ добро от зло

"След вика на народа, идва вотът. Отиват си депутатите, парламентаризмът остава“. С тези думи председателят на парламента Цецка Цачева закри 41-то Народно събрание. В четвъртък в последния пленарен ден партиите направиха традиционните равносметки за свършеното през почти четирите години парламентарен мандат и дадоха заявки за следващо участие в законодателната власт.

В залата не присъства групата на "Атака", която обяви бойкот на последната седмица от живота на парламента.

В познатия си стил управляващите от ГЕРБ се спряха върху наследството от предходното управление и административните спънки, с които са се сблъскали, а за неуспехите си по навик обвиниха опозицията.

Словата от БСП, ДПС и Синята коалиция бяха в духа, че ГЕРБ не само не са се справили с икономическата криза, а са предизвикали и социална, оставайки бездушни към мизерията на хората.

ГЕРБ не допуснали лобистки текстове и безконтролни отпуски

В последното си изказване като народен представител председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев се съсредоточи върху битови въпроси като отпуските на депутатите, автопарка и пропускателния режим на парламента. Вечлев отчете, че партията му не допуснала лобистки закони, а за предсрочно прекратения мандат били виновни всички.

"Преди повече от 50 г. президентът на САЩ каза пред конгреса: "Конституцията не ни прави съперници за власт, а партньори за прогрес. Моята задача на президент е да докладвам за състоянието на държавата, а подобряването на нейното състояние е задача на всички". При старта на новия политически сезон ГЕРБ призова опозицията за консенсус по основните задачи, стоящи пред нацията. Вие го отказахте и вероятно така всички ние станахме част от причината хората днес да са на улицата“, каза от трибуната Велчев.

"Иначе доказахме, че когато искаме да сме полезни народните представители, можем да свършим и добри неща", каза депутатът и се впусна в изброяване на законодателните и административни постижения на мнозинството.

"За първи в това Народно събрание въведохме гласуването с биометрични данни и прекратихме порочното правило, 20 години шестващо, депутати да гласуват с няколко карти. Беше въведен и регистрационен режим на входа на парламента с технически средства, които отлежаваха с години в мазето на тази страда“, посочи Велчев.

"Преди 3.5 г. заварихме над 42 000 дни неползван платен годишен отпуск, това се равнява на над 2000 отпуски годишни, което е около 3 млн. лева задължение към бюджета на НС и към държавата. Това са скрити задължения. Казвам това, защото не мога да не отбележа, че ние не само спряхме тази порочна практика с натрупване на такива задължения, но я намалихме 5 пъти", продължи той.

Велчев посочи, че именно ГЕРБ безпрецедентно са замразили заплатите "не само нашите, но и на президентството, МС и на висшата администрация".

"Няма друга институция, освен НС, която намали с 20% разходите си с 30% автомобилния парк и въведохме лимит за ползването на служебните и частните автомобили“, допълни председателят на ГЕРБ.

Все пак Красимир Велчев отчете, че мнозинството е допуснало и "някои грешки“. Без да ги назовава, той ги обясни с факта, че ГЕРБ са "нови лица в политиката“. Според него те се компенсирали с "новия морал в политиката“, който въвели.

"И днес с ръка на сърцето и с чиста съвест мога да заявя: ние направихме всичко възможно да не допускаме лобистки текстове в гласуваните закони. Тази задача щеше да е по-лека, ако имаше закон за лобизма“, каза той, а пленарната зала избухна в смях.

Велчев призна, че ГЕРБ не са успели да се справят с жизнения стандарт на хората, защитата на потребителите, пациентите и пенсионерите, образованието.

Символите на управлението – хората факли и калинката без диплома

"Не управлявахте като граждани с отговорност и задължения, а като богопомазани в своя реалност. Калинката без диплома се превърна в символ на кадровата политика на ГЕРБ, а символ на управлението ще са хората факли", обобщи картинно зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.

"Изпращаме в историята най-слабия парламент след 1989 г. Парламент до днес е ограден с полицейски ленти и метални ограждения, които го пазеха от хората, а не го запазваха за хората. Парламентът не приключи с пълен мандат и това е логично следствие от провала на ГЕРБ. Няма друг парламент, в който бюджетът да се представя в отсъствието на премиера. Няма друг парламент, в който промените в правителството да се гласуват без премиера. ГЕРБ остана само абревиатура", продължи словото си Найденов.

"Няма друг парламент, в който бюджетът на страната да се представя в отсъствие на правителство, начело с премиера. Няма друг парламент, в който промени в правителство да се представят и гласуват без премиера. Няма друг парламент, в който да се управлява с толкова уж "независими" народни представители“, изброи той особеностите на четирите изминали години парламентаризъм.

Власт на изкуствено дишане

В силно критичен към ГЕРБ дух бяха думите на председателя на ДПС Лютви Местан, който изтъкна "феномена" на изтеклия парламентарен мандат - роенето на "независими" депутати с "принадлежност" към управляващата партия.

"Вие направихте безпрецедентно нещо в историята на българския парламентаризъм, след като загубихте легитимната подкрепа на парламентарните групи, реализирахте едно опасно политическо инженерство да разбиете парламентарните групи, за да си осигурите купена подкрепа на уж независими народни представители. Това е едно от най-уродливите явления, с които това НС ще остане в историята на българския парламентаризъм“, каза Местан. Според него втората половина от управлението на ГЕРБ е била на едно изкуствено мнозинство, зад което не стои легитимната воля на гражданите.

"България няма нужда от месии, идоли, защото няма месиански решения, няма магически решения за нито един проблем, а има нужда от политически прагматизъм и от ясни национални приоритети, има нужда от укрепването на демократичните институции, "а не изроден модел, при който една или друга персона се поставя по-високо от демократичната процедура и от демократичните институции", каза още Местан.

Оценката на ДПС за управлението на ГЕРБ, изразена от Местан, е, че сега се налага "категорично да се възстанови демокрацията"".

"Премиерът не бе способен за различава добро от зло"

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов отправи призив да се извлекат поуки от от социалната и политическата криза, пред които сме изправени като общество и държава, а не да се правят отчети какво е свършил парламентът.

"Защо си отиде предсрочно правителството? Ако не си отговорим на този въпрос, ще си отиде предсрочно и следващото. Правителството на Борисов не изведе страната от икономическата криза, макар да имаше всички предпоставки да го стори“, отбеляза Костов.

"Правителството остана бездушно към мизерията на хората и предизвика социална криза. Само определи високите цени за ток; отказа да защити потребителите от злоупотребите, не наложи регулация и контрол, влезе в симбиоза с монополистите. Правителството не проведе крайно необходимите реформи. Резултатът е все повече българи, които нямат достъп до качествено здравеопазване и образование; все повече страхуващи се, защото полицията не пази децата им от наркоразпространителите и насилие, а собствеността им от грабежи, все повече жертви на политическа и административна корупцията и рекет“, каза лидерът на ДСБ.

Според него кабинетът "Борисов“ е слязъл от власт заради неспособност да се справи с проблемите на гражданите поради "липса на компетентност и смелост“, което го е довело до безпомощност "да решава управленските си задачи и да носи отговорност".

"Опита се да третира гражданите като тълпа, забавлявана от ПР акции и зрелища“, допълни той.

"Министър-председателят показа, че е напълно неспособен да различава доброто и злото. В постоянния си флирт с носталгията по комунизма стигна до неколкократната реабилитация на бившия комунистически диктатор Тодор Живков и допусна честване дъщеря му в Софийския университет. Така сам подготви почвата за възкръсване на червено-кафявия комунизъм, за които всички твърдяха, че е погребан“, каза още лидерът на ДСБ.

Според него, вместо да бъде поредното правителство на политическата и финансова стабилност, то се оказа третото в най-новата ни история редом до провалените правителства на Луканов и Виденов.

"Народното събрание не се противопостави достатъчно категорично на това, че решенията му, включително защитата на правителството, се вземаха не от политическо, а от напазарувано мнозинство от депутати. То законодателства в продължение на почти четири години с този дълбок порок, нямащ нищо общо с парламентарната демокрация“, заключи лидерът на ДСБ.

Цецка Цачева: Оставяме опит – какъвто и да е той

След речите на лидерите на парламентарните групи заключителната дума по традиция ле дадена на председателя на парламента Цецка Цачева. Преди да удари последния пленарен звънец, тя заяви, че "„парламентът, отивайки си, оставя опит“.

"Оставяме опит – какъвто и да е той“, гласеше оценката на парламентарния председател, силно напомняща за поговорката "За мъртвите - или добро, или нищо".

"Този парламент си отива предсрочно. Времето му да се разпусне настъпи, чувстваме го всички в тази зала, всички в България. В изявленията на групите се чуха обвинения към мнозинството. Аз нямам право на оценка и политическо пристрастие днес, но съм убедена, че отговорът е комплексен", каза Цачева.

"Народът е този, който се намеси, когато трябва да се коригира посоката, която е избрана. Днес сме стреснати от народния вик. Много болка ни съпровождаше през всичките години на прехода и то отприщи гнева на хората. Не ни отмина ориста да изживеем този гняв. Викът на народа, който разтърси България, ще има смисъл и полза, само когато се канализира в свободен и демократичен вот”, каза Цачева, след което удари последния звънец за 41-я парламент.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

284 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #284
 2. Анонимен
  #283

  Българи питат Към Цецка Цачева: Защо последното решение на парламента бе отказът за налагане на цялостна забрана върху концесиите и строителството в защитени територии? Една от причините ГЕРБ да спечели предишните избори бе обещанието да преустанови заменките и даде виновните на съд. Нищо от това не свършихте, а с последния си акт показахте, че сте бетер предишните. Цочо Ников, Ловеч

 3. Анонимен
  #282

  Цецка е вълнуваща! Погледнете как е облечена и как е застанала. За снимка! И това недоразумение беше втория човек в държавата! Гордейте се, българи и гласувайте пак за такива като нея!

 4. Анонимен
  #281

  279, не споря със социолозите. Все пак почти всички (може би без разните физици и милиционери) смятат, че ДСБ ще влезе в Парламента. Дали това ще стане, ще видим на изборите. Но аз лично и много хора около мен смятаме, че ще бъде много зле за държавата, ако ДСБ не е в Парламента. Просташките твърдения, че само Костов ще загуби, ако не е депутат, са доста под нивото на разумните хора. Костов има място в историята на България. Това не са хвърчулките Фидосова, Цветанов, Борисов и още много хорица, които не мога и да запомня. Така че, споко, изборите наближават, ще видим ще я бъде ли държавицата...

 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #280
 6. Анонимен
  #279

  271-ви: понеже продължаваш с твоите глупости за "електоралната тежест" на Костов и сие, аз продължавам да те питам - посочи един, единствен пример кога социологическа агенция е бъркала с повече от 20%? Поне толкова е разликата между данните на агенциите и желаната от теб "електорална тежест" на файтона около Костов. Само един пример дай и спирам с въпроса /който упорито отбягваш, откакто се проведе референдума/. То бива наглеене, ама да дращиш едни и същи глупости...

 7. Анонимен
  #278

  257, трябва да имаш в главата последния албум на Азис и потен Веско. Вечер трябва докато си пиеш парцуцата да псуваш Иван Костов. Също така трябва да не си прочел повече от една книга в живота си, подобно на вожда. Та говорим за повече от 50% от населението на страната.

 8. Анонимен
  #277

  268, предполагам за комунетата от БСП, ГЕРБ, ДПС, Акака, РЗС и Пръмовата снаха говориш?

 9. Анонимен
  #276

  До 270 АБСЛЮТНА ИСТИНА!!!!!!!!!!! ДАНО БЪЛГАРИТЕ ПРОГЛЕДНАТ,ИНАЧЕ АКО ОТНОВО ИЗБЕРАТ ТЕЗИ НАГЛЕЦИ И КРАДЦИ,АЗ ЛИЧНО КАТЕГОРИЧНО ЩЕ НАПУСНА ТАЗИ СТРАНА!!!

 10. Анонимен
  #275

  Не намирате ли, че тая разкрачената отпред е една мизерабълка? :)))))

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.