ГЕРБ се поздрави с новия Изборен кодекс

Ударното гласуване на обемистия проект за нов Изборен кодекс приключи в сряда, когато бяха приети и последните текстове, включително поправката "Божидар Димитров", чрез която ще се избегнат частични избори в Бургас.

България вече има нов кодекс, обяви тържествено председателят на парламента Цецка Цачева. Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев благодари от трибуната на шефката на правната комисия Искра Фидосова за усърдната работа по закона и ѝ подари голям букет цветя.

ГЕРБ решиха да отличат и Мая Манолова от БСП, която с несъкрушим ентусиазъм, но безуспешно, атакуваше предложените от вносителите текстове. За нея бе подготвен жълт куфар на черни райета с глава на пчела и чадър в същия десен.

"Ако Цачева е в ролята на дядо Коледа, Фидисова играе Снежанка, то аз приемам да съм пчеличката Мая“, отбеляза Манолова.

Поправката "Божидар Димитров“

Преди да се стигне до тържествената част, мнозинството реши, че при предсрочно прекратяване на пълномощията на мажоритарно избран народен представител от 41-то Народно събрание, в парламента влиза следващият кандидат в листата на съответната партия или коалиция от този район.

Текстът можеше да мине и незабелязано, но той има пряко отношение към безпрецедентния казус, който възниква с подалия оставка министър без портфейл Божидар Димитров и възможността да се стигне до частични избори в Бургас.

Преди да стане министър, Димитров бе избран като мажоритарен кандидат от ГЕРБ в Бургас и положи клетва като народен представител. След това по предложение на премиера бе избран за министър, отговарящ за българите в чужбина. Съгласно приетия през 2009 г. изборен закон, мястото му в НС бе заето от следващия кандидат в партийната пропорционална листа, който заема депутатското място дотогава, докато Божидар Димитров е министър.

Премиерът Бойко Борисов обяви в понеделник, че е подписал оставката му. След като тя бъде гласувана и в НС, Димитров автоматично възстановява статута си на народен представител.

Той вече разтръби, че не възнамерява да остава в парламента, а да се върне начело на Националния исторически музей. За да бъде освободен като депутат, Божидар Димитров трябва да подаде декларация. След това парламентарната група на ГЕРБ, състояща се от 117 депутати, трябва да остане с човек по-малко.

Действащият в момента закон предвижда, че "когато са прекратени пълномощията на народен представител, избран като мажоритарен кандидат, се насрочва частичен избор“ (чл. 115 а от Закона за избор на народни представители).

Това положение обаче се променя с новия Изборен кодекс, който ще се прилага за следващите избори и не би трябвало да има обратно действие спрямо мандати, получени по силата на сегашния закон.

Михаил Миков от БСП поиска параграфът да отпадне, защото така се подменя вота на избирателите, но предложението му не беше прието. Мая Манолова изтъкна, че с приемането на този параграф ГЕРБ решава своя проблем с Божидар Димитров. Гласуването на този текст е доказателство, че ГЕРБ не искат частични избори, защото не искат да се знае каква е публична им тежест, коментира Манолова.

Експериментално гласуване по интернет

Парламентът одобри и текст, който дава зелена светлина за експериментално гласуване по интернет на президентските и местните избори през 2011 г.

Експерименталното гласуване ще се проведе в до 5 избирателни секции в страната и до пет извън страната. След регистрация на избирателя за гласуване чрез интернет той ще получи от ЦИК парола не по-късно от седем дни преди вота. Гласуването по електронен път е лично и започва не по-късно от пет дни преди изборния ден и приключва 48 часа преди него.

Депутатите записаха, че избирателят може да променя своя вот чрез повторно гласуване, но в предвидения срок за гласуване по интернет. Избирателят, заявил, че ще гласува по електронен път, може да направи това и в избирателна секция по постоянен адрес след представяне на документ за самоличност и на получената парола. Избирателните секции трябва да са оборудвани с компютър, свързан с Централната избирателна комисия.

Друга промяна гласи, че селските кметове вече ще се избират в населени места с поне 350 жители, а не както досега в села до 150 жители.

Там, където новото изискване не може да се изпълни, кметовете ще бъдат назначавани служебно от голямата община.

БСП възразиха, че така се нарушават избирателни права.

Изборният кодекс бе приет основно с гласовете на ГЕРБ и "Атака" от Синята коалиция възразиха най-остро срещу отменения избор на районни кметове.

Президентът Първанов вече се закани да наложи вето върху текстове от закона, които дават предимство на управляващите в изборната надпревара, както и ограничават граждански права. Опозиционните БСП и ДПС пък вече обявиха, че ще го дадат на Конституционния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?