Първи пробив в коалиционните преговори

ГЕРБ се разбра за управление с "Патриотите", въпреки различията в ключови области

Най-"патриотичните" идеи на НФСБ и ВМРО не са обсъждани

ГЕРБ се разбра за управление с "Патриотите", въпреки различията в ключови области

"Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" е първата формация, с която ГЕРБ постигна съгласие за сключване на споразумение за съвместно управление, базирано на подписана програма, по която обаче тепърва трябва да се договаря. Двете формации са се разбрали по политическата рамка, въпреки първоначалните разминавания, съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова в четвъртък след преговорите с лидерите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Двамата решиха да вземат лично участие в консултациите, въпреки че по план трябваше да изпратят свои заместници, какъвто е статутът на преговарящите от ГЕРБ.

Както и на предходните разговори с БСП, ДПС и Реформаторския блок (РБ), са обсъждани само 18-те програмни приоритета на ГЕРБ. Разминаване има по четири от тях, три от които са по ключови теми като данъчната и финансовата политика, пенсионната система и здравеопазването – области, в които са нужни тежки реформи и широко съгласие.

ПФ са изключили категорично партньорство с ДПС - "не заради неговите избиратели, а заради порочния модел на управление на ДПС, която се е превърнала в една корпорация, която се възползва от своите властови позиции", информира Румяна Бъчварова.

От изявленията на участниците в срещата се разбра, че въпросът за "модела Пеевски", който "взриви" преговорите с РБ предишния ден, не е засегнат по същество.

"Патриотичният фронт" (ПФ) признава правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание, отбеляза Бъчварова.

"Държим на стриктно разписана програма. Обединени сме около това. Не оспорваме правото на първата политическа сила сама да определя състава на правителството”, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

"Ако бъдем поканени да предоставим специалисти, ще го направим, като изцяло поемаме отговорността за работата на тези хора. Готови сме да споделим отговорността”, коментира той по темата за бъдещите министри.

Каракачанов и Симеонов държат много на подписването на програма, не толкова на кадровите назначения, каза Бъчварова. Предварителната позиция на ПФ е за програмно правителство.

Предстои да се види как ще бъде договорена такава съвместна програма, при положение, че двете формации се разминават по четири ключови сфери.

Същностни различия

От всичките 18 точки, ние постигнахме съгласие по 14 от тях, в това число по пет от тях направихме редакционни корекции, така че да се изясни смисълът по-добре, информира Менда Стоянова от ГЕРБ.

"По останалите четири точки, за съжаление, имаме доста големи различия – темата за бюджетната и данъчна рамка на държавата, във философията на данъчната система. ГЕРБ държи на тази философия, която поддържаше в предходния мандат, но с колегите имаме различия”, добави Стоянова и посочи, че това е много важна политика и смята, че от "Патриотичния фронт" ще разгледат аргументите, които са им предоставили от ГЕРБ по техните политики. "Бихме могли да чуем от тях дали са готови да отстъпят от някои от своите виждания”, обясни тя.

"Другата тема, която не достигнахме до становище и те не са дебатирали, това е националната програма за енергийна ефективност и как тя да се финансирана. Смятаме, че тя е ключова за икономическото развитие в следващите години за всички хора, които живеят в еднофамилни жилища”, каза Менда Стоянова.

Здравеопазването и по-специално НЗОК е следващата тема на разминаване.

"В нашата програма предвиждаме няколко последователни стъпки, но не и въвеждане на няколко каси, а това е едно тяхно изискване, за което на този етап не може да се съгласим”, подчерта Стоянова.

Четвъртото разминаване е за пенсионната реформа. "За съжаление, три от тези четири теми са сериозни области, така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да се запознаят по-детайлно с нашата програма и да излязат със становище дали могат да приемат нашите политики и да отстъпят от своите”, каза Менда Стоянова.

Тя уточни, че секторните политики не са били разглеждани на този етап, а на един следващ, ако се стигне до съставяне на правителство. ГЕРБ и ПФ са се обединили около създаване на отделно министерство на туризма, но и там имат различия как да се провежда политиката в тази сфера.

Няма краен резултат - следва продължение

"Много бързо изяснихме характера на тяхната коалиция и това, което те ни представиха за нас, е гаранция за стабилно участие в следващото управление", коментира Румяна Бъчварова, правейки препратка към причината, която ГЕРБ изтъкнаха, за да прекратят преговорите с РБ.

Разговорите ще продължат с обсъждане в детайли на двете партийни програми. Когато става въпрос за националния интерес, трябва да се търси общото, каза съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов. Това е една добра първа крачка. Нашето мнение е да се търси консенсус. Готови сме да седнем на една маса и да обсъдим това, което е полезно за българските граждани, добави той.

До момента излизаме с едно значително съвпадение на позициите, но в никакъв случай с краен резултат, отбеляза Валери Симеонов.

Преди месец той твърдеше, че "ГЕРБ с нищо не е по-различна от БСП, и тъй като е партия на статуквото, носи отговорност за състоянието на държавата в момента". Запитан как си е променил позицията, Симеонов избегна отговор.

Най-"патриотичните" идеи на НФСБ и ВМРО не са обсъждани

На въпрос на Mediapool към ГЕРБ дали са синхронизирали с Европейската народна партия (ЕНП) възможността за съвместно управление с националистическа формация като "Патриотичния фронт", след като подкрепата на националистите от "Атака" за предходния кабинет бе категорично заклеймена и от ГЕРБ, и от ЕНП, Цецка Цачева заяви, че въпросът е спекулативен.

На уточняващ въпрос как ГЕРБ се отнася към залегналите в програмата на ПФ предложения за създаване на отделни селища за ромите, които да бъдат и като атракция тип "индиански селища" в САЩ; забрана на покръстването и на обрязването до 18-годишна възраст; държавата да зачете правото "на българи яростно да се противопоставя на строежа на джамии"; забрана за призиви от минарета и всички църковни служби да се водят на български, а над храмовете да се вее задължително трибагреник, Цецка Цачева отвърна, че тези конкретни теми не са дискутирани.

"Не сме отстъпили по нито една от записаните точки като приоритети, започвайки от евроатлантическата ориентация на България, ангажиментите ѝ към международни договори в момента. Така че въпросът ви мисля, че е спекулативен", заяви Цачева.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов от своя страна обясни, че въпросните точки на ПФ, така звучащи, не са записани в програмата им, въпреки наличието на глава в нея "Отношение към етносите".

На пресконференцията стана ясно, че ПФ запазват резервите си към партията на Корман Исмалиов "Свобода и достойнство", която е член на РБ и чийто председател и единствен депутат преди ден също изрази "особено мнение" към коалиране с "Патриотите".

Официалната позиция на РБ обаче не изключва коалиране с "Патриотите", като Петър Москов заяви в четвъртък сутринта, че вентуална бъдеща коалиция между ГЕРБ, РБ и ПФ е абсолютно възможен вариант".

Споделяне
Още по темата
Още от България