ГЕРБ се разлюти на Радев и Цветанов след шамара от САЩ за корупцията (видео)

И американското посолство публикува "личните" позиции на двамата сенатори

Георг Георгиев и Даниел Митов

Предизборната кампания започна с шамар за ГЕРБ, след като двама влиятелни американски сенатори публикуваха позиция за корупцията и влошената медийна среда в България.

Президентът Румен Радев отигра с готовност вдигнатата топка, заявявайки, че това е "съкрушителна оценка".  ГЕРБ подготвя реакцията си цял ден, докато накрая реши да омаловажи посланието от Вашингтон, определяйки оценките като лична позиция на двама сенатори, провокирана от България. Визирани бяха бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, в момента лидер на "Републиканци за България", както и безименни лобисти.

"Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция, от която можем да твърдим или по-скоро може да зададем въпроса дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България, хора, върнали се наскоро от своето трансатлантическо пътешествие", каза зам.-външният министър и лидер на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев, който не назова името на Цветанов.

Обявената от ГЕРБ за "лична" позиция на двамата сенатори бе публикувана на страницата на комисията по външни работи на Сената и на страницата на американското посолство у нас.

А оценката на сенаторите е наистина съкрушителна. В изявлението  на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш се казва, че "ширещата се корупция, липсата на медийна свобода и политизацията на съдебната система заплашват отношенията между САЩ и България".

ГЕРБ твърди, че позицията е в личните профили на сенаторите и не обвързва по никакъв начин нито комисията, нито Сената. Георгиев остави без отговор въпроса защо изявлението е публикувано и на сайта на комисията.

Преди това президентът Румен Радев коментира:

"Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората, на протестиращите, нямаше да излезе тази съкрушителна оценка (…) Ако правителството наистина държи на отношенията със САЩ като стратегически партньор и не се вслушва в моите послания, поне да слуша оценките и препоръките".

Кандидат-депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов, който преди бе част от ДСБ и партията на Меглена Кунева "България на гражданите", отговори, че "човек като президента Радев, който нито веднъж не е бил канен на посещение в САЩ, който не познава институционалните отношения в САЩ, едва ли е в правото си да прави коментари".

"Стратегическият диалог, основните приоритети, които поставихме в нашите отношения – енергетика, икономика, върховенство на правото, отбрана: това е същността, ценностната диалогичност, която съществува между България и САЩ. Тя се скрепи от неколкократните посещения на премиера Борисов във Вашингтон, неговото присъствие в кабинетите на 2 американски президенти, от неговите срещи с държавния секретар Помпео, държавния секретар Кели, с посещенията на официална американска администрация в София", добави Георгиев. 

Той обвини президента, че използва една публикувана в социалните мрежи позиция само за да очерни държавата, която е призван да представлява и това било "изключително цинично".

Познаваме сенатор Менендес, знаем, че той е много активен и непрекъснато има публични лични позиции, с които се отличава, заяви Даниел Митов.

Очевидно обаче отдавна не е имало посещение на членове на Сената в България и смятаме, че в най-близко бъдеще е необходимо членове на Конгреса на САЩ да посетят България, да видят как се развива и какви са постиженията, допълни той.

И американското посолство публикува позицията на сенаторите

По-късно в петък и Министерството на външните работи изрази "учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения".

Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас, добавиха от МВнР.

Според министерството отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени.

В същото време обаче и американското посолство у нас публикува тази позиция.

"Постиженията", които визират двамата сенатори, се базират на официалната класация на "Прозрачност без граници", според която България е най-корумпираната страна в ЕС; на доклада на ЕК за върховенството на закона в България, както и на "Репортери без граници", според които България е последна по медийна свобода в ЕС. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?