ГЕРБ се разцепи и в Ботевград

Групата "ОББО" на бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев в Общинския съвет

След скандалите в Добрич и Хасково групата на ГЕРБ в Общинският съвет в Ботевград също се разцепи.

Напрежението тлееше още от пролетта, след като местният лидер на ГЕРБ Мартин Тинчев стана депутат и по негово предложение за председател на Общинския съвет беше избран Любомир Лилов, от групата на бившия кмет и бивш член на ГЕРБ Георги Георгиев (ОББО), от когото ГЕРБ сне политическото си доверие преди време. С днешна дата Лилов вече е в редиците на ГЕРБ, съобщиха от партията пред Mediapool.

ГЕРБ има шестима общински съветници. Трима от тях подкрепят настоящия кмет Иван Гавалюгов (движение "ГДБОП"), а другите трима са с бившия кмет и бивш член на ГЕРБ Георги Георгиев (ОББО).

Общинският съвет на Ботевград се състои от 29 съветници. От тях най-голяма е групата на бившия кмет Георги Георгиев, която се нарича "Обединение за бъдещето на Ботевградската община" (ОББО) и има 12 съветници. Втората по численост група е на настоящия кмет Иван Гавалюгов – Гражданско движение за Ботевградски обществен просперитет (ГДБОП), която е от 8 съветници.

Изключването на тримата от ГЕРБ

В четвъртък вечерта (28 септември) заседанието на Общинския съвет започва с прочитането на декларация от Росица Милчева, член на местното ръководство на партията и общински съветник от групата на ГЕРБ.

В нея се казва, че ръководството на ГЕРБ-Ботевград е свалило доверието си и е изключило от групата на ГЕРБ в Общинския съвет Филип Филипов, Цветан Цолов и Еленко Иванов.

Мотивите за това са системните действия на тримата съветници, които компрометират политиката и репутацията на ГЕРБ. "Чрез тях тe нарушават нормите на човешката и политическата почтеност, която дължат на гражданите, гласували за ГЕРБ", се казва в декларацията на ГЕРБ Ботевград.

В нея се посочва още, че взаимното доверие между партията и гражданите е резултат от всекидневни усилия в продължение на дълги години.

"Недопустимо е който и да е да унищожава доверието към ГЕРБ и към институцията Общински съвет, както и да подменя избора на гражданите", се казва още в документа.

От ботевградската структура на ГЕРБ призовават вече изключените от групата на партията Филип Филипов, Цветан Цолов и Еленко Иванов да напуснат Общинския съвет, тъй като политическият морал го изисква и налага.

Цолов излезе с отворено писмо до Борисов и Цветанов

Отстраненият Цветан Цолов, който е председател на групата на Общинския съвет на ГЕРБ в Ботевград, излезе обаче с открито писмо до председателя и до заместник-председателя на партията Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Цветан Цолов (първият отляво)

"Местната структура на партията се опита да извърши политическа репресия над половината си общински съветници. Причината за този нелеп и нерегламентиран опит за изключване е поведението на местния лидер Мартин Тинчев, който видимо зад гърба на националното ръководство на партията влезе в явна коалиция с бившия кмет на града Георги Георгиев. Изхвърленият от ГЕРБ бивш градоначалник, станал печално известен в цяла България с корумпираното и деспотично управление на общината в продължение на 12 години, е яхнал местната партийна организация и явно търси политически реванш за загубените кметски избори преди две години", пише Цветан Цолов.

Той нарича Георги Георгиев "самозабравил се местен феодал". Припомня и думите на Борисов, че Георгиев няма да бъде повече наш кмет, изречени във време, когато местната структура на ГЕРБ е била сведена практически до "нулева политическа популярност".

След местните избори през 2015 г. групата на ГЕРБ в Общинския съвет е станала част от създалата се антикорупционна коалиция, която подкрепи новоизбрания кмет Иван Гавалюгов, пише Цолов. Според позицията му обаче много скоро след изборите са станали известни "задкулисните и нерегламентирани действия между местния лидер на ГЕРБ и сваления от власт бивш кмет Георгиев".

"Групата на ГЕРБ в Общински съвет се разцепи на две, като със своите верни двама съветника Тинчев се коалира с групата на екскмета и така се образува ново мнозинство. Това е класическа подмяна на вота на избирателите в общината. Техният вот бе подменен от Тинчев, явно в разрез с политиката на националното ръководство на партията в София", пише Цолов до Борисов.

Той разказва подробно и как Тинчев е наложил новият председател на Общинския съвет да бъде от групата на бившия кмет Георги Георгиев.

Откритото писмо на Цолов идва след като преди няколко месеца изпратил писмо до премиера Борисов, което той смята че най-вероятно не е стигнало до него.

"В дни, в които доверието към ГЕРБ е силно наранено заради скандалите в партията в Добрич и Хасково, се допуска опита за разцепление в Ботевград да налее повече вода в мелницата на раздора. Скандалите в Ботевград, според мен, налагат спешна намеса на ръководството на партията и лично на г-н Борисов. Допускам че лидерът не е запознат с местните партийни раздори и е оставил Мартин Тинчев да кадрува на местна почва без негово знание и съгласие. Решаването на проблемите в ГЕРБ Ботевград минава през задължителна подмяна на местния лидер. Колкото по-скоро, толкова по-добре", завършва писмото на Цолов.

Депутатът Мартин Тинчев не вдигаше мобилния си телефон за коментар.

Споделяне

Още от България