ГЕРБ се съгласи да обсъжда анкетна комисия за лекарствата

Депутатите от ГЕРБ подкрепиха искането на опозицията в седмичната програма на парламента да се включи проекторешение за създаване на временна анкетна комисия, която да провери действията на изпълнителната власт във връзка с ценообразуването на лекарствата, плащани с публични средства. Предложението е на 52-ма депутати от БСП, ДПС и Синята коалиция и бе представено в сряда от депутата от левицата Мая Манолова.

Макар че управляващите рядко приемат подобни предложения на опозицията, този път одобриха включването на точката в дневния ред. Вместо в четвъртък обаче, каквото бе искането на опозицията, въпросът за комисията остана за петък, като последна точка в програмата на парламента.

Другият начин да не допускате практически една точка в дневния ред е непрекъснато да бъде последна точка и да я отлагате“, коментира депутатът от ДПС Лютви Местан,

Вероятно депутатите от ГЕРБ отлагат дебата, тъй като не са наясно дали премиерът Бойко Борисов ще даде картбланш за смяна на здравния министър Стефан Константинов. Борисов е на посещение в Катар и се връща в петък. Миналия петък премиерът коментира, че дава пет-шест дни на министър Константинов да се справи с избухналия скандал около лекарствената политика. Настроенията в ГЕРБ са по-скоро за махане на министъра, но все още всички се ослушват какво ще каже министър-председателят.

Здравното министерство вече публикува предложения за законови промени за поевтиняване на медикаментите и се очаква те да бъдат обсъдени с Борисов след завръщането му.

Свидетели сме на безпрецедентен отказ да се потърси отговорност за точенето на пари от НЗОК и за очевидното облагодетелстване чрез корпоративни интереси на определени фирми, посочи депутатът. Това се случва в ситуация, в която хора умират, спешната помощ не стига навреме, закриват се болници“, коментира Манолова в парламента.

Парламентът отхвърли предложението на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов за позицията на правителството за АЕЦ "Белене". Не беше прието и искането на Синята коалиция в програмата да бъдат включени промени в Закона за ДДС. Не беше прието предложението на Станислав Станилов от "Атака" за изслушване на министъра на
икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за ситуацията в "Горубсо-Мадан". Депутатите отхвърлиха и искането на колегата му Павел Шопов за изслушване на Трайков за цените на горивата.

Споделяне

Още по темата

Още от България