ГЕРБ се втурна да брани бюджета от критиките на Радев

"Кабинетът е като котката на Шрьодингер – хем праведен, хем грешен", оплака се Томислав Дончев

Тжо

Часове след острите критики на президента Румен Радев, че Бюджет 2021 е разхищение, ГЕРБ се втурна да защитава проекта. Шестима висши представители на правителството излязоха пред медиите да опровергаят Радев – вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на образованието и социалните грижи Красимир Вълчев и Деница Сачева, както и заместници от здравното, финансовото и земеделското министерство.

Основната теза на управляващите е, че президентът е неискрен, защото през пролетта призовавал за повече антикризисни мерки, а сега, когато такива се предлагат, твърди, че това е разхищение.

Радев имал "политическа амнезия"

"В квантовата физика има един експеримент, известен като "котката на Шрьодингер", която е едновременно жива и мъртва. Така излиза, че нашите действия са едновременно правилни и неправилни", обобщи вицепремиерът Томислав Дончев. "Много ми харесва думата "разоряващ", добави Дончев и извади цитат на президента от април 2020 г., в който се призовава за още мерки в подкрепа на домакинствата, бизнеса и уязвимите групи. "Явно в демокрацията съществуват от политическа дислексия до политическа амнезия", заключи вицепремиерът.

Той припомни част от антикризисните мерки – 1.65 млрд. лв. в помощ на домакинствата, 577 млн. лв. - за бизнеса, 749 млн. лв. - за държавните структури, борещи се с Covid-19. По сметки на финансовото министерство анти-Covid мерките са на обща стойност 3 млрд. лв.

Дори след всички дефицити, които се залагат в бюджетите до края на 2023 г., държавният дълг ще бъде 28% от БВП, което е много под границата от 60% според еврозаконодателството.

МФ се оплете в тезата, че Радев бил съгласувал бюджета

За да докаже "неискрената" позиция на президента по бюджета, Министерството на финансите извади писмо от администратията на Радев, в което телеграфно се съобщава, че тя съгласува закона за бюджета.

По линия на съгласувателната процедура всички ведомства са длъжни да пратят становища по техните бюджети и според МФ това давало възможност на администрацията на Радев да изрази цялостната си позиция за бюджетна рамка.

От екипа на Радев обаче отговориха, че представянето на ситуацията по този начин е "откровена и груба манипулация на фактите", защото администрацията на президента практически няма отношение към предварителното съгласуване, освен в частта на бюджета на самата администрация.

Президентът обаче има правомощия постфактум, тъй като може да наложи вето на бюджета.

В конституцията изрично е записано, че "законопроектът за държавния бюджет се изготвя и внася от Министерския съвет", тоест това е проект, чиято подготовка е в правомощията единствено на правителството и законодателна инициатива по него нямат дори депутатите.

Красимир Вълчев: Пестенето от образование е кражба от бъдещето

В Бюджет 2021 има безпрецедентен ръст на разходите за образование, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Парите са повече с около 800 млн. лв. в сравнение с 2020 г.

"Чухме, че се наливат пари в нереформирани сфери, че това са безсмислени разходи... Всъщност разходите за образование са с най-голяма обществена възвращаемост, повече дори от частните инвестиции. В последните години системата на образованието се реформира във всеки един сегмент", посочи Вълчев.

"Най-голямата кражба от бъдещето е днес да спестим от образование. Проблемите в системата са точно, защото в предишни години пестяхме от образование", добави министърът.

Той обяви, че минималната заплата на асистентите в университетите догодина ще стане 1300 лв.

600 млн. лв. буфер за здравеопазване догодина

В държавния бюджет е заложен буфер от 600 млн. лв. за евентуални непредвидени разходи за здравеопазване, свързани с пандемията от Covid-19 – за лекарства, медицински дейности, заплати на персонал. Тези средства ще се харчат само при нужда.

Те са извън разписаните увеличения в сектора – 120 млн. лв. допълнително за болнична помощ в бюджета на здравното министерство, 94 млн. лв. за ваксини и лекарства за коронавируса, 326 млн. лв. повече разходи в бюджета на здравната каса.

Синдикатите харесаха бюджета, бизнесът - не

Социалните партньори не постигнаха единодушие при разглеждането в тристранката на бюджетите на държавата, здравната каса и НОИ за 2021 г.

С известни забележки и предложения за промени бюджетите бяха подкрепени от синдикатите, а от страна на работодателите – само от КРИБ, начело с Кирил Домусчиев.

АИКБ и Българската стопанска камара не подкрепиха проекта за държавен бюджет, а БТПП и Съюзът за стопанска инициатива се въздържаха.

БСК и търговско-промишлената палата гласуваха против и по отношение на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Единстено по бюджета на НЗОК имаше почти пълен консенсус, като единствено АИКБ не го подкрепи.

"Всяко левче - глас"

"Борисов си купува с всяко левче - глас. 50 лева за всеки пенсионер - много хубаво, но до март. Кризата до март няма да свърши. През март са изборите. Няма мисъл за увеличение на доходите и грижа за хората в тази криза - има грижа как той да си осигури спокойствие до март", каза пред бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Членовете на ИБ и финансовите експерти от левицата смятат, че бюджетът, който предлагат управляващите ще ипотекира бъдещето на поколения българи. Те посочиха, че това е бюджет, който ще вкара страната ни в дългова спирала, който увеличава дефицита и дълга.

Според тях правителството на Борисов е претърпяло пълен провал и в бюджетно отношение. 

От прессъобщение на БСП се разбира още, че партията ще внесе алтернативни предложения за бюджетът за 2021г.  

БСП: Управляващите изпуснаха нещата с Covid-19 и създава хаос

От БСП обявиха, че правителството създава хаос и е изпуснало здравните, социални и икономически мерки за справяне с кризата с коронавируса.

Изпълнителното бюро на социалистите отново обяви, че всички разходи за кризата, касаещи здравето на хората трябва да се поемат от държавата.

По думите на ръководството на БСП в Бюджет 2021 не се предлагат решения на най- болезнените въпроси за България - доходи, бедност, неравенства, здравеопазване, икономика и борба с корупцията.

"От излишък в държавния бюджет преди един месец, сега правителството извежда държавата на над 5 млрд. лева дефицит", посочиха членовете на Изпълнителното бюро на БСП, които проведоха редовно заседание заедно с депутатите от партията от парламентарната комисия по бюджет и
финанси.

"Излиза, че до края на годината управляващите ще изхарчат по 1 700 млрд. лева на месец, без да са обяснили къде ще отидат парите", посочиха още социалистите. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес