ГЕРБ се заема с вота на недоверие към кабинета "Орешарски"

Александър Ненков и Лиляна Павлова. Сн: БГНЕС

Още на първото заседание на парламентарната група на ГЕРБ за новия парламентарен сезон ще бъде обсъден въпросът дали ще се иска вот на недоверие на правителството на Пламен Орешарски. Това съобщи в сряда депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова. Тя гарантира, че партията ще бъде конструктивна опозиция, разчитайки на активната законодателна дейност.

От началото на 42-то Народно събрание депутатите от ГЕРБ не влизат в пленарна зала и управляващите от БСП и ДПС разчитат на "Атака" за осигуряване на кворума за заседанията. Заради поведението си ГЕРБ отнесоха много критики, включително и от Реформаторския блок, че не изпълняват отредената им от избирателите роля на опозиция в НС. Преди ден партията показа знаци, че може частично да преразгледа позицията си, като депутатите от ГЕРБ започнат да ходят поне на заседанията на парламентарните комисии.

"Ще има изключително активна законодателна дейност. Ще настояваме не само за участие в комисиите, но и за място в ръководството на комисиите. Конкретно в кои, ще обявим през септември. Ще бъдем конструктивна опозиция, за важни теми, социални сме готови за дебат, но с ясно поставени цели", обясни Лиляна Павлова.

В същото време от Смолян заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ може да поиска да излъчи свой заместник-председател на парламента. "Смятам, че е логично да предприемем такава стъпка, защото това ще ни даде възможност за по-активно участие", обясни той.

На този фон от ГЕРБ продължават да говорят за разпускане на Народното събрание и предсрочни избори.

"Безкрайно озадачен съм от дебелокожието на управляващите. Те постоянно говорят за прозрачност, а каква е реалната ситуация? За три месеца те успяха да направят от парламента най-скъпоструващия затвор. Това е олицетворението на прозрачност. Ще ги призова - да не се правят, че работят в името на народа, а да си подадат оставката, да се направи нов изборен кодекс или да се действа по сегашния и да се отиде на избори", коментира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Новата афера "Батко и Братко"

Депутатът и бивш регионален минисър Лиляна Павлова повдигна и въпроса с назначението на новия шеф на пътната агенция Стефан Чайков. Справките в Търговския регистър показваха, че той все още не е отписан от управлението на 12 фирми, което го поставя в несъвместимост с позицията на шеф на агенцията.

Едната група пътни компании, в които участва Чайков, са свързани с надзора върху изпълняваните строителни обекти, като най-известната е "Три Ес", която следи изграждащата се Западна дъга на София, както и по редица пътни отсечки, финансирани с европейски средства. Другата група пътни компании, в чието управление е Чайков, са свързани с проектирането на пътищата, като най-известната сред тях е "Пътперфект". Третата група компании са свързани с внедряването на иновационни технологии в пътния бранш като тънкослойни асфалтови покрития, шумозащитни екрани и други.

Преди ден Чайков подписа договора за строителството на обходния път на Монтана.

"Той няма право да заема тази длъжност, има несъвместимост, което буди притеснение у нас. Трябва да бъде направена много сериозна проверка - дали този договор е легитимен, и да не би да се откаже европейско финансиране конкретно по този договор, а и по всички останали впоследствие, както стана и преди. По начина, по който стоят нещата, има конфликт на интереси в реална форма. Въпреки отказа на министъра апелираме този случай да бъде разгледан от компетентните органи”, каза още Павлова.

Стефан Чайков обясни пред Mediapool, че е подал заявления за напускане от всички заемани постове в частните фирми преди да стане шеф на пътната агенция. Промените обаче все още не са отразени в Търговския регистър, защото това отнема време.

ГЕРБ обявиха, че имат информация и за бившия съпруг на регионалния министър Десислава Тезриева. Според тях той е председател на асоциацията на всички черноморски концесионери и това внасяло нови съмнения за конфликт на интереси при работата на изпълнителната власт.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева не е в конфликт на интереси по нито една хипотеза от закона, заявиха от Министерството на регионалното развитие в официално разпространено съобщение по повод обвиненията на Лиляна Павлова.

Даниела Терзиева не е нито съпруга, нито се намира във фактическо съжителство или в роднинска връзка с лице, което да поставя министъра в икономическа или политическа зависимост, е посочено в съобщението. В него се казва още, че "не са налице предпоставки от никакъв характер, които да пораждат съмнения в нейната безпристрастност и обективност".

Споделяне

Още по темата

Още от България