ГЕРБ сезира Цацаров и ДАНС за възможни нарушения със секретни данни в президентството

ГЕРБ сезира Цацаров и ДАНС за възможни нарушения със секретни данни в президентството

Депутати от ГЕРБ обявиха в сряда, че са сезирали главния прокурор Сотир Цацаров, ДАНС и Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за възможни нарушения в президентството, свързани с боравенето със секретни документи.

Става въпрос за класифицирана шифрограма, изпратена от българското посолство във Вашингтон до началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов. Казусът идва от факта, че журналистът няма достъп до секретна инфорамция.

"Този факт навежда на много сериозни притеснения по отношение на това дали в администрацията на президента се спазва Закона за класифицирана информация", коментира депутатът от мнозинството Антон Тодоров с уточнението, че сигналът е подаден във вторник.

Депутатът цитира и отговор на ДКСИ на негово запитване, според който на Иво Христов никога не е издаван секретен допуск.

По думите му въпросната секретна шифрограма е от 26 февруари по време на мандата на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Съдържанието ѝ е свързано с разговори на на посланика Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребителите Ф-16.

"Предвид на особено чувствителната тема и разговорите с корпорацията дали човек, който е отказал да се подложи на процедура за допуск, е чел този секретен документ и дали не можем да предположим, че в някаква посока е изтекла информация", допусна Тодоров.

Според колегата му от ГЕРБ Христо Гаджев "или има пробив в сигурността на информацията в президентството, или имаме един неинформиран президент, т.е. документите не са стигнали до него и е вземал решения на база на непълна информация – това са двете хипотези".

Депутатът добави още, че според него човекът, който отговаря за сигурността на информацията в президентството, трябвало веднага да подаде оставка.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?