ГЕРБ ще агитира срещу собствения си въпрос за референдума

Диан Червенкондев: Възможно е централата в Белене да се обяви на търг за частен инвеститор

Диан Червенкондев, Сн: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ, които са вносители на въпроса за предстоящия национален референдум и вписани като застъпници на тезата за развитието на ядрената енергетика чрез строеж на нова ядрена централа, след нареждането на Бойко Борисов ще създадат юридически прецедент, агитирайки и гласувайки "против" собствената си инициатива. Това стана ясно от думите на народния представител от управляващата партия и зам.-председател на парламентарната икономическа комисия Диан Червенкондев пред Mediapool в понеделник. Той и още 75 негови колеги са вносителите на въпроса за националното допитване.

"Тъй като не искаме да възкресяваме проекта "Белене", а както премиерът каза, всичко в кампанията се върти около него, си сменяме позицията и ще агитираме нашите избиратели да гласуват против", обясни Червенкондев.

ГЕРБ: Въпросът ни се оказа недобре направен

"Явно самият въпрос не е добре направен чисто юридически", каза още народният представител, който участва дейно в дебата по оформяне на "правилния" въпрос. Първоначалният въпрос на БСП беше за изграждане на нова атомна централа на площадката в Белене, но ГЕРБ го обявиха за неконституционен и конкретният проект отпадна от питането, което вече е само за нова АЕЦ.

"Той е за ядрената енергетика, но всички пък го свързват с "Белене". Ние сме казали "не" на тази централа както в парламента, така и в Министерския съвет – няма как да възкресим този проект", допълни парламентаристът пред Mediapool.

По думите му няма проблем депутатите, вписани като застъпници на тезата "за", да променят позицията си на "против", защото, както обясни Червенкондев, те ще се придържат към "процедурата – информационна кампания". "Да, ние ще информираме гражданите и наши избиратели, но ще настояваме да гласуват с "не"", посочи депутатът.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни пред Mediapool, че 76-те народни представители от ГЕРБ са инициатори на референдума, но това не ги задължава да агитират за положителен отговор сред гласоподавателите.

Неясно обаче остава защо тогава в ЦИК се регистрират само застъпници на контратезата на въпроса и ако ГЕРБ ще агитират срещу нова АЕЦ, то те не са ли изпуснали сроковете за регистрация и събиране на 7 000 подписа в защита на идеята си.

"Ще информираме добре народа", заяви Червенкондев, който досега се придържаше стриктно към тезата "за", но в понеделник своевременно я бе сменил.

"Ако някой ден дойде инвеститор..."

С уговорката, че въпросът чисто формално и процедурно не е за "Белене", но пък повечето хора го разбирали именно така и затова ГЕРБ е против, Червенкондев заяви, че партията му няма да възобновява проекта. "Ако някой ден дойде инвеститор и на свой риск иска да строи - тогава пак ще питаме народа", обясни Червенкондев, който преди месеци твърдо защитаваше законовото положение, че конкретен инвестиционен проект не може да бъде обект на референдум.

На въпрос дали в бъдеще е възможно проектът "Белене" да бъде обявен на търг за търсене на частен инвеститор, както бе споменал по-рано, депутатът заяви: "Ако референдумът е успешен – разбира се, че чрез публичен търг ще се уредят нещата".

От думите му, обаче, не стана ясно какво ГЕРБ разбира за "успешно допитване" – дали гласоподавателите да отхвърлят развиването на ядрената енергетика чрез строеж на нова ядрена централа или да го утвърдят.

Споделяне

Още по темата

Още от България