ГЕРБ ще анулира назначенията на кабинета "Станишев“, но не всички

ГЕРБ ще анулира назначенията на кабинета "Станишев“, но не всички
Много е вероятно назначенията, които тройната коалиция направи в самия край на мандата си във важни държавни органи, да бъдат анулирани. Това обяви в петък депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев, председател на парламентарната комисия, която се занимава с назначенията, сделките и разходите на кабинета "Станишев“ в последната година от управлението му.

Макар че няма пречка новото мнозинство да изпълни обещанията на Бойко Борисов още преди изборите за отмяна на тези назначения, комисията реши да се занимае с всяко едно поотделно и след това да реши кой остава и кой не.

"Като проверим назначенията, ще излезем и с конкретно предложение“, посочи Мавродиев, като каза, че при някои назначения е възможно лицата да запазят поста, но да им "се отнеме от вече изминалия мандат“.

В "12 без 5“ тройната коалиция одобри излъчваните от парламентарната квота нови шефове и членове на комисиите за финансов надзор и защита на конкуренцията, чиито мандат беше изтекъл преди повече от 2 години, избра нов шеф на Националния осигурителен институт, както и членове в надзора на Агенцията по приватизация. Беше подменен и съставът на Комисията по регулиране на съобщенията.

Освен това в нарушение на законовите срокове бе гласуван втори мандат на управителя на БНБ и бе избран нов подуправител. Независимо от заканите си да ги смени, ГЕРБ реши да запази шефа на БНБ, но като го номинира от свое име и го преизбере със своите гласове.

Министерствата ще решат за кои случаи да сигнализират

Стоян Мавродиев съобщи още, че комисията "веднага“ ще изиска от всички министерства до 10 дни да пратят информация за извършените в последната година от управлението на Станишев сделки, бюджетни разходи, изразходване на европейски средства.

"В писмата няма да се посочват конкретни случаи“, а самите институциите трябва определят коя сделка е с "обществена значимост“, поясни Мавродиев.

По думите му комисията ще "работи и със сигнали на неправителствени организации, както и на разследващи журналисти“. Досега в нея били постъпили два сигнала от такива организации, но Мавродиев не пожела да ги разкрие с мотива, че "опозицията“ ще го обвини, че разкрива информация, с която не са били запознати.

Още не е ясно какво ще се проверява

По време на заседанието, което трябваше да уточни кои от сделките, назначенията и разходите на кабинета "Станишев“ ще бъдат проверени, се чуха различни, дори на моменти крайни изказвания на народни представители. Някои например предложиха да се попита главният прокурор по какви корупционни случаи работят и комисията да не се занимава с тях, за да не става дублиране.

Николай Пехливанов от "Атака“ предложи да се ревизират заменките на земи от държавния горски фонд и закупуването на апартаменти от Министерството на отбраната.

Иван Иванов (Синята коалиция) пък настоя освен законосъобразността, комисията да провери и целесъобразността на сделките. Иванов предложи да изготвят "законодателни промени, които да премахнат създадените досега нормативни актове, предпоставки за корупция, да доведат до прозрачност в действията на управляващите и държавната администрация, както и да се намери начин за компенсиране на нанесените щети“.

Румен Овчаров (Коалиция за България) препоръча комисията да се "концентрира“ върху няколко по-съществени проблеми, защото така, "както сме тръгнали, ще стигнем много далече“.

Мавродиев обяви още, че към комисията без възнаграждения ще работят експерти (финансисти, юристи) на ГЕРБ, а бюджетът ѝ ще е "символичен“, но все още не бил одобрен от ръководството на НС. Той допусна, че ако двумесечният срок на дейността ѝ не стигне, то най-вероятно мнозинството ще предложи работата ѝ да бъде удължена.

БСП: ГЕРБ оказва натиск върху съдебната власт

По-рано от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков прочете декларация, в която обвини управляващите, че "внушават, че всичко в държавата по време на управлението на тройната коалиция е далавера, корупция незаконност, злоупотреба и комбина“.

"Правилото не е "невинен до доказване на противното“, а "виновен при посочване от управляващите“, каза Миков. Според него властта оказва "натиск върху независимата съдебна власт, която утре ще се окаже виновна, когато "гръмките престъпления" на предишната власт се окажат празен пропаганден балон“.

По думите му "тактиката на непрекъснати разкрития, които се оказват гола пропаганда, е ежедневие. Най-категоричен в прогнозите си за осъдени министри е премиерът и партиен лидер, какво, ако не пряк натиск, е това“, каза Миков по адрес на Бойко Борисов.

"Нашата отговорност на опозиция налага да заявим, че това е в разрез с принципите на разделението на властите“, посочи още Миков, като допълни, че "днес управляващите залагат оправдания за собствената си несъстоятелност да решават големите проблеми на България - доходи, заетост, инвестиции, растеж“.

Споделяне

Още от България