ГЕРБ ще бойкотира избора на правителство, БСП и ДПС ще разчитат на Сидеров

Станишев: Ако "Атака" не се регистрира при гласуването, влиза в сценария на Борисов

Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ ще влезе в пленарна зала, но няма да се регистрира и няма да гласува за правителството "Орешарски" в сряда. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседанието на парламентарната група на партията.

Така и БСП и ДПС, които имат общо едва 120 депутати, ще трябва да разчитат на групата на "Атака" или поне на един неин регистриран народен представител, за да бъде събран необходимият за откриване на заседанието кворум от 121 депутати.

"Атака" все още не е обявила как ще постъпи. Групата се събира на заседание във вторник вечерта, след като предния ден демонстративно не отиде на планираната среща с лидера на БСП Сергей Станишев и номинирания за премиер Пламен Орешарски, които трябваше да представят на атакистите програмата и състава на правителството.

Ако "Атака" не се регистрира за гласуването на кабинета, това би било доста безотговорно и ги поставя в сценария на Борисов и ГЕРБ за дестабилизация на държавата и предсрочни избори, коментира по-рано във вторник Станишев.

"Надявам се "Атака" да не последва този сценарий, защото не вярвам техните избиратели да желаят Борисов да остане на власт", допълни той.

Станишев каза, че не са водили разговори с "Атака" и че Орешарски е отправил покана към националистите, но за консултации по програмата на бъдещия кабинет.

На въпрос дали ще приемат гласа на Бойко Борисов, за да има кворум, Станишев каза, че всеки народен представител има своята съвест и преценка за това как ще гласува.

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ обяви, че бил готов да даде своя глас за кабинет на БСП и ДПС, за да не опират до "Атака", а преди ден съобщи, че програмата на Орешарски била почти същата като тази на ГЕРБ. Въпреки това Борисов не възнамерява да подкрепи правителството.

"След като видяхме, че могат да си избират председател на Народното събрание без да се регистрират, и БСП и ДПС радушно се поздравяваха за този вид поведение в парламента, утре ние ще влезем в парламентарната зала, но няма да се регистрираме, за да стане ясна тройната коалиция БСП, ДПС и "Атака"", разясни лидерът на ГЕРБ.

"Никой не тръгва да прави кабинет, ако няма гарантирани 121 човека“, обясни бившият премиер, като за пореден път влезе в спор с конституцията.

За да бъде одобрено от парламента , правителството трябва да получи одобрението на повече от половината народни представители, присъстващи в пленарна зала, като според конституцията няма задължение те да бъдат 121. За да бъде открито заседанието, на което това трябва да се случи, регистрирани трябва да бъдат повече от половината от всички избрани депутати – тоест, минимум 121.

"С нас не е разговаряно до ден-днешен, така че остават тези три партии. Въпреки че ние сме първа политическа сила, видяхте, че не предлагаме кабинет и не взимаме мандата, защото и "Атака", и ДПС, и БСП са против такъв кабинет. Така оставяме утре трите партии да си изберат правителство", коментира Борисов.

"Ако все пак се стигне до съставяне на кабинет, ГЕРБ ще подкрепя всяко разумно решение", допълни той.

При това положение се очаква няколко атакисти да се регистрират за заседанието на НС, за да осигурят кворум от поне 121 депутати, а след това да гласуват "против" правителството и така да покажат, че не го подкрепят.

"Това е перфектно чиста практика, защото единственият начин да покажеш, че си "против" в Народното събрание, е вотът "против“, разясниха социалисти тактиката на Волен Сидеров.

След като обяви, че ще бойкотират гласуването на кабинета "Орешарски", Борисов дръпна подобаващо дълга реч срещу него.

"Сега тези, които правиха "Дюнигейт”, стават министри. Разговарях с всички депутати. Няма такова настроение в никой (да подкрепи кабинета), защото след като видяхме този кабинет, наречен експертен, в кавички, той ако не беше толкова опасен за България, щеше да е смешен. Видяхте, че той 24 часа не можа да удържи. Това, което вчера към 16.00 - 17.00 часа г-н Орешарски каза, не можа да удържи до сутринта. Хората, които застроиха Черноморието, направиха заменките, това, което предупреждавахме еколозите, които бяха най-дейни в протеста, видяха какви хора ще управляват оттук нататък България. То не са "Дюнигейт”, то не са заменки”, разясни Борисов.

На реплика от журналисти, че "Дюнигейт” е станал по времето на управлението на ГЕРБ, бившият премиер отговори: "Стана и го спрях на мига. А сега тези, които го правиха, стават министри и то на министерства, които много трудно можеш да го кажеш, изобщо как го формулират, какви мотиви имат за него. А пък със спортната министърка мисля, че ще бъде най-големият смях, който някога е имало. Сега чувам по Фейсбук, че имало и фалшиви дипломи. И това в рамките на 24 часа”, заключи Бойко Борисов.

По-рано през деня Станишев коментира, че най-почтено би било ГЕРБ първо да изтеглят жалбата си от Конституционния съд за касиране на изборите. "Това би бил силен, отговорен държавнически жест и само това бе разсеяло съмненията за сценарий за дестабилизация на ситуацията и връщане на бял кон, само и само да заметат следите от предишното управление", посочи той.

 

По повод изявленията на Станишев, че ще търси да дестабилизира държавата, бившият премиер заяви: " Аз много отдавна съм спрял да слушам Станишев. Много внимателно слушам какво казва многоуважаваната от мен Моника Йосифова. Защото нейните приятелки стават министри, а най-близките ѝ хора заемат ключови постове в държавата". Борисов обаче не пожела да назове имена.

Споделяне

Още по темата

Още от България