ГЕРБ ще финансира предизборната си кампания с банков кредит

ГЕРБ ще финансира предизборната си кампания с банков кредит
Партия ГЕРБ ще финансира предизборната си кампания за изборите за национален и европейски парламент с банков кредит до 440 000 лева.

Председателят на партията Цветан Цветанов съобщи на пресконференция в петък, че вече се водят преговори с банка ДСК за заем, който ще бъде обезпечен с имущество на партийни членове. За целта неформалният лидер на ГЕББ Бойко Борисов, Цветанов и зам.-председателят Красимир Велчев били готови да ипотекират техни имоти.

Необходимостта от кредит се налагала от това, че ГЕРБ не ползва държавна субсидия за парламентарно представена партия, разясни Цветанов. Повече от 440 000 лева обаче не можело да се изтеглят от банка, тъй като сумата се определя от това, което партията е декларирала като приходи от членски внос, встъпителни вноски и дарения, получени през предходните години.

Цветанов обясни, че ще се търсят най-добрите форми за разсрочено плащане на заема, гратисен период и двугодишен срок за връщане.

''След спечелване на парламентарните избори и възможността за субсидия от републиканския бюджет няма да е проблем да върнем този кредит“, посочи Цветанов.

По първоначални изчисления ГЕРБ ще се нуждае от минимум 1-1.5 млн. лева за провеждане на кампанията за двата избора. Ще се разчита и на даренията от физически лица, регламентирани по закон.

Според Цветанов основните опоненти ще разполагат с пъти повече средства, но ГЕРБ ще заложи на прекия диалог с избирателите.

Ръководител на оперативния предизборен щаб на партията ще бъде Цветан Цветанов, а мениджър на кампанията - Цветомир Паунов, който е административен секретар на партията. За политическия маркетинг и връзките с обществеността ще отговаря Елен Герджиков, общински съветник в СОС.

До началото на април трябва да са изградени предизборните областни щабове. Тогава трябва да са ясни и номинациите на партията за кандидат-евродепутати. Основните изисквания, на които ще трябва да отговарят те, са да са работили за партията през последните години и да не са компрометирани от предишно участие във властта.

''Ще заложим на непознати лица за политическия живот, защото това са очакванията на хората'', каза Цветанов.

Споделяне

Още от България