ГЕРБ ще иска сезиране на кметските избори в Гърмен

Областната структура на ГЕРБ в Благоевград възнамерява да поиска в следващите дни касиране на частичните местни избори в община Гърмен и да сезира прокуратурата за нарушения на вота. Това каза наблюдателят на вота от страна на ГЕРБ Калин Каменов, цитиран от БТА във вторник.

На пресконференция в централата на ГЕРБ в столицата той разказа, че кметският наместник е отброявал всеки, който влиза в една от избирателните секции. Списъкът, по който се водел отчет кой отива да гласува, бил увит във вестник. Преди да дойдат полицаите от Гоце Делчев, списъкът бил взет от един от служителите на кметския наместник, който го скрил в панталоните си и избягал в гората, по обясненията на Калинов.

Той разказа, че по-късно депутатът от ДПСи бивш кмет на община Гърмен Ахмед Башев обяснил, че този списък бил за дървата. Може ли в изборния ден пред секцията да се прави списък за дърва, попита Калин Каменов.

Ахмед Башев още в 8.30 ч. вечерта знаеше какви са изборните резултати, без да е започнало броенето на бюлетините и без да има екзит пол, отбеляза Каменов. По думите му това дава отговор на въпроса имало ли е опорочен вот в Гърмен. Каменов поиска и извинение от Башев, който, по думите му, в изборния ден го обиждал и посегнал да го удари.

Бившият вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е обвиняван десетки пъти в репресии и полицейщина от тогавашната опозиция, заяви във вторник продължаване на тревожната тенденция за "увеличаване на страха и репресията спрямо български граждани как да упражняват правото си на глас било то чрез списъци за дърва или за нещо друго“.

Той посочи, че в тези седем населени места, където миналата неделя е имало частични местни избори, ГЕРБ е увеличил подкрепата си с 1800 гласа в сравнение с последните парламентарни избори.

Цветанов отбеляза, че и 2011 г., и 2013 г. ГЕРБ издига свой кандидат в Гърмен. Защо БСП и 2007 г. и 2011 г. и 2013 г. не издигат свой претендент в Гърмен, а винаги дава подкрепа на ДПС, попита той.

ГЕРБ успя да покаже, че освен ДПС има и друга национално отговорна партия, която не прави разлика, и дава равен старт на всички български граждани, независимо от техния етнически произход, заяви Цветанов.

Малко след като той провъзгласи ДПС за "национално отговорна партия“ депутатът Десислава Танева информира, че е имала среща с уволнени служители в сектора на земеделието и движението се опитва изцяло да го овладее.

"ДПС овладява агресивно и безцеремонно държавната администрация в областта на земеделието и горите“, коментира тя. Танева посочи, че са уволнени директори на областните дирекции "Земеделие и гори" с неясни мотиви и без обявени нови конкурси на освободените постове. По думите ѝ в системата се връщат крайно компрометирани лица.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?