ГЕРБ ще криминализира психическия тормоз

Данаил Кирилов, снимка БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи промени в Наказателния кодекс и Закона за домашното насилие, с които да осигури някаква защита на жертвите на психическия тормоз. Предложенията ще бъдат внесени за разглеждане от Народното събрание през есента.

"За пръв път ще се инкриминират психическото насилие и насаждането на страх. Целта на промените е да има превенция на домашното насилие, както и адекватни наказания за насилниците", обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов, цитиран от "Дарик".

При доказване на преки последствия върху жертвата след психически тормоз предложеното наказание е до една година затвор или пробация. При домашно насилие по хулигански или расистки подбуди се предвижда лишаване от свобода до 5 години.

Данаил Кирилов коментира, че е нужно и по-ефективно взаимодействие с полицията, както и развиване на мрежата от помощни центрове за жертви на домашно насилие. Предвижда се пострадалите да бъдат отделени от насилниците, докато тече производството.

Предложенията на ГЕРБ представляват частична компенсация на решението на Конституционният съд (КС), с което Истанбулската конвенция бе обявена за противоконституционна преди седмица. Те обаче няма как да свършат работата на конвенцията. Документът предвижда възможно най-пълния комплекс от мерки за борба и превенция срещу насилието върху жени и домашното насилие, включително международен мониторинг над страните, които са я ратифицирали.

Споделяне

Още от България